Medindex pro lékaře Časopisy: anotace NEJM - The New England Journal of Medicine 2018 NEJM July 19, 2018

NEJM

NEJM July 19, 2018

19.07.2018

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1715971

Fáze 3 klinické studie s použitím L-glutaminu u pacientů se srpkovitou anémií

Srpkovitá anémie je spojená se zvýšeným oxidačním stresem, který se dále zapojuje do patofyziologie nemoci. Orální terapie L-glutaminem zvyšuje proporci redukované formy NAD (nicotinamide adenine dinucleotides) v srpkovitých erytrocytech, takže pravděpodobně dochází ke snížení oxidačního stresu a vede to ke snížení počtu epizod obtíží.
Byla vytvořena multicentrická, randomizovaná, placebem kontrolovaní, dvojitě zaslepená studie ve fázi 3, která testovala účinnost farmaceutického L-glutaminu vs. placebo. Sledovalo se redukování výskytu bolestí mezi pacienty se srpkovitou anémií nebo srpkovitou beta0 talasémií.
Do studie bylo zařazeno 230 pacientů, kteří byli rozděleni náhodně do skupin, 152 pacientů dostalo L-glutamin a 78 placebo. Pacienti užívající L-glutamin měly méně epizod bolestivých krizí než pacienti s placebem (medián 3 vs. 4 epizody). Léčba L-glutaminem také vedlo ke snížení nutnosti hospitalizování pacienta (2 vs. 3). Dvě třetiny pacientů v každé skupině užívalo současně také hydroxyureu. Nízko grade komplikace jako nevolnost, bolesti na hrudi, únava a muskuloskeletální bolesti se častěji objevili u pacientů s L-glutaminem.
Mezi pacienty se srpkovitými erytrocyty byl výskyt bolestivých epizod během 48 týdnů sledování nižší u pacientů užívajících L-glutamin, který byl podán samostatně nebo v kombinaci s hydroxyureou.


https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1800410

Clopidogrel a aspirin v léčbě akutního ischemické mozkové příhody a vysokorizikové TIA

Kombinace protidestičkové terapie s clopidegrolem a aspirinem může redukovat počet rekurencí iktů během prvních tří měsíců po iktu a také transientní ischemické ataky (TIA). Tento výsledek byl získán při studii na pacientech v Číně, proto proběhla další studie, mezinárodní.
Jednalo se o randomizovanou studii, do které bylo zapojeno 4881 pacientů z 269 míst. Byli to pacienti s mírným ischemickým iktem nebo vysokorizikovou TIA, ti dostávali clopidogrel + aspirin nebo samotný aspirin. Cílem bylo vyhodnotit riziko vzniku vážné ischemické příhody, mozkové, srdeční, úmrtí z ischemických vaskulárních příčin během 90 dní. Vážná ischemická komplikace se objevila u 121 z 2432 (5 %) pacientů s kombinovanou terapií a u 160 z 2449 (6,5 %) s aspirinem. Nejvíce příhod se stalo během prvního týdne po iniciální příhodě. Vážné krvácivé komplikace se vyskytly u 23 (0,9 %) pacientů s kombinovanou terapií a u 10 (0,4 %) pacientů s aspirinem.
Pacienti s lehčí mozkovou příhodou nebo u pacienti s vysokým rizikem TIA, kteří dostávali kombinaci clopidogrelu a aspirinu, měli nižší riziko vážné komplikace, ale o něco vyšší riziko vážného krvácení během následujících 90 dní než pacienti, kteří užívali pouze aspirin.

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 379 NO. 3
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/379/3