Medindex pro lékaře Časopisy: anotace NEJM - The New England Journal of Medicine 2018 NEJM May 31, 2018

NEJM

NEJM May 31, 2018

31.05.2018

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1801005

Pembrolizumab + chemoterapie v léčbě nemalobuněčného plicního karcinomu

První léčebnou volbou je u nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC) chemoterapie. Mezi pacienty, u nichž je vyšší exprese PD-L1 (vyšší než 50 %), se využívá místo chemoterapie pembrolizumab. Ve druhé fázi studie se podařilo prokázat, že přidání pembrolizumabu k chemoterapii vede k výrazně vyšší odpovědi na léčbu a prodlužuje dobu bez progrese než chemoterapie samotná.
Nyní proběhla třetí fáze, která byla dvojitě zaslepená, účastnilo se jí 616 pacientů se metastatickým NSCLV bez EGFR nebo ALK mutací. Tito pacienti nebyli předtím léčeni a nyní dostávali buď pemetrexedem a platinovými preparáty + pembrolizumab/placebo. Následovala udržovací léčba pembrolizumabem nebo placebem s pemetrexedem .
Celkového přežití 12 měsíců bylo dosaženo u 69,2 % pacientů při kombinaci chemoterapie a pembolizumabu vs. 49,4 % u pacientů s chemoterapií a placebem. Medián doby bez progrese byl 8,8 měsíce ve skupině s pembrolizumabem vs. 4,9 měsíce u skupiny s placebem. Vedlejší účinky grade 3 a vyšší byly u 67,2 % u pacientů s pembrolizumabem vs. 65,8 % u pacientů s placebem.
U pacientů s metastatickým NSCLC bez EGFR nebo ALK mutací, kteří předtím nebyli léčeni, je přidání pembrolizumabu ke standardní chemoterapii výhodné. Prodlouží celkové přežití i dobu přežití bez progrese.


https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1716026

Srdeční bypass s využití graftu radiální arterie nebo safény

Využití graftu z radiální arterie pro koronární arteriální bypass (CABG) může poskytnout lepší vývoj pooperačního stavu než využití graftu z vény safény. Randomizovaná studie však zatím neproběhla.
Do analýzy v této studii bylo zařazeno 1036 pacientů (534 pacientů podstoupilo CABG s graftem z radiální arterie a 502 dostalo graft ze safény). Pacienti byli sledováni 36 měsíců, incidence nežádoucích účinků byla nižší u pacientů s arteriálním graftem. Následná angiografie prokázala, že arteriální graft je spojen s výrazně nižším rizikem uzávěru graftované cévy. Omezilo se také riziko infarktu myokardu a nutnost revaskularizace. Incidence úmrtí z jakýchkoli příčin však byla v obou skupinách stejná.
Porovnání graftu ze safény a radiální arterie při CABG prokázalo, že arteriální graft je pro pacienty výhodnější.

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 378 NO. 22
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/378/22