Medindex pro lékaře Časopisy: anotace NEJM - The New England Journal of Medicine 2018 NEJM April 25, 2018

NEJM

NEJM April 25, 2018

26.04.2018

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1701666

Vliv kombinace tenofovir-emtricitabin u těhotných HIV+ žen na těhotenství a plod

V předchozí studii sledování vlivu antiretrovirální terapii na plod/průběh těhotenství měly ženy užívající kombinaci TDF–FTC–LPV/r (tenofovir, emtricitabin, ritonavir-boosted lopinavir) vyšší riziko předčasného porodu a úmrtí dítěte do 14 dní od porodu než ženy, které užívaly ZDV–3TC–LPV/r (zidovudin, lamivudin, ritonavir-boosted lopinavir). Autoři porovnávali nežádoucí vliv na dítě při in utero vystavení ZDV–3TC–LPV/r, TDF–FTC–LPV/r nebo TDF–FTC‒ATV/r (ritonavir-boosted atazanavir). Soustředili se na riziko předčasného porodu (předčasný porod před 37. nebo nebo velmi předčasný porod před 34. týdnem), nízkou porodní hmotnost (méně 2500 g) a velmi nízkou porodní hmotnost (méně než 1500 g).
Ve studii se hodnotila data 4646 dětí. Některé plody byly vystaveny zahájení ART režimu během gestace, tj. TDF–FTC–LPV/r (128), 539 dětí bylo vystaveno TDF–FTC–ATV/r a 954 ZDV–3TC–LPV/r. Při porovnání žen ZDV–3TC–LPV/r vs. TDF–FTC–LPV/r měly tyto stejné riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti dítěte. Ženy užívající TDF–FTC–LPV/r měly mírně vyšší riziko předčasného porodu a nižší porodní hmotnosti než ženy s TDF–FTC–ATV/r. Případy velmi předčasného porodu a velmi nízké porodní hmotnosti byly ve všech skupinách shodné. Riziko léčby s ohledem na těhotenství a porod není pro kombinaci TDF–FTC–LPV/r vyšší než při terapii ZDV–3TC–LPV/r nebo TDF–FTC–ATV/r.


http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1716405

Tenektepláza versus altepláza před trombektomií při ischemickém iktu

Intravenózní infuze alteplázy je používána při trombolýze před endovaskulární trombektomií u ischemického iktu. Tenektepláza, která je více specifická pro fibrin a má delší aktivitu než altepláza, je podávána jako bolus a může napomoci k úspěšnosti vaskulární reperfuze. Autoři porovnávali účinnost těchto dvou látek.
Autoři náhodně rozdělili pacienty s ischemickým iktem kvůli okluzi vnitřní karotidy, bazilární nebo střední mozkové arterie, kteří podstupovali trombektomii do skupin, kdy jedna dostala tenekteplázu nebo alteplázu (101 vs. 101) do 4,5 hodin po nástupu symptomů. Primárním cílem byla reperfuze cévy vyšší než 50 % nebo absence trombu. Sekundárními cíli byly hodnoty dle Rankinovy škály (0 ‒ žádný neurologický deficit, 6 ‒ smrt do 90 dní).
Primární sledovaný cíl byl dosažen u 22 % pacientů s tenekteplázou vs. 10 % pacientů s alteplázou. Tenektepláza také přinesla lepší 90denní neurologické výsledky, medián skóre Rankinovy škály byl 2 vs. 3 u pacientů s alteplázou. Symptomatické intracerebrální krvácení se objevilo u 1 % pacientů v každé skupině.
Podání tenekteplázy před trombektomií je asociováno s vyšší úspěšností léčby a zlepšení neurologického stavu pacientů než v případě alteplázy. Riziko závažného mozkového krvácení přitom není vyšší.

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 378 NO. 17
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: http://www.nejm.org/toc/nejm/378/17