Medindex pro lékaře Časopisy: anotace NEJM - The New England Journal of Medicine 2018 NEJM March 8, 2018

NEJM

NEJM March 8, 2018

08.03.2018

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1710988

5násobné zvýšení dávek inhalačních kortikoidů jako prevence proti exacerbaci astmatu u dětských pacientů

Exacerbace astmatu se u dětí objevuje i přes dobře nastavenou pravidelnou medikaci, která zahrnuje i inhalační glukokortikoidy. Klinici v takovém případě zvyšují inhalovanou dávku glukokortikoidů v případě, že vidí, že dochází ke ztrátě kontroly nad nemocí. Ovšem je zde otázka bezpečnosti a účinnosti této strategie.
Ve studii bylo 254 dětí s lehkým až středním perzistujícím astmatem a měli minimálně 1 exacerbaci léčenou systémovými glukokortikoidy. Děti byly léčeny 48 týdnů udržovací nízkou dávkou glukokortikoidů (flutikazon 44 μg v jedné inhalaci) a byly randomizovány do skupin, kdy jedna pokračovala v zavedené terapii a druhá užívala dávku 5x vyšší, tj. 220 μg, 7 dní při ztrátě kontroly nad astmatem.
Počty vážných exacerbací astmatu s nutností využít systémové kortikoidy se mezi skupinami nelišily. Doba do první exacerbace, selhání léčby, skóre nemoci a podání albuterolu ve žluté zóně se také mezi skupinami nelišily. Celková dávka glukokortikoidů byla o 16 % vyšší u vysokodávkové skupiny. U dětí s lehkým až středně těžkým astmatem, které jsou léčeny denní inhalací glukokortikoidů, 5násobné zvýšení dávky při zhoršení stavu nevede k redukci počtu vážných exacerbací ani jinak nezlepšuje stav dítěte.


http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1714257

4násobné zvýšení dávky inhalačních kortikoidů k přerušení exacerbace astmatu

Exacerbace astmatu se u pacientů objevuje i přes zavedenou léčbu. V rámci self-management plánu se doporučuje dočasně 4x navýšit dávku inhalačních kortikoidů, pokud dochází ke ztrátě kontroly nad nemocí. To může vést k redukci incidence vážných exacerbací u dospělých a adolescentů.
Autoři randomizovali 1922 pacientů do skupiny zvyšující dávku při zhoršení a nezvyšující dávku, v roce studie došlo u 45 % pacientů ve skupině, která v době zhoršování navyšovala, dávku k exacerbaci, ve skupině užívající dále stejnou dávku došlo k exacerbaci u 52 %. Ve skupině zvyšující dávku bylo více nežádoucích lokálních účinků. U dospělých a adolescentů vede ke 4násobné zvýšení dávky v době zhoršování astmatu k snížení výskytu vážných exacerbací.

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 378 NO. 10
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: http://www.nejm.org/toc/nejm/378/10