Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JID - Journal of Investigative Dermatology 2021 JID October 2021

JID

JID October 2021

01.10.2021

HOPX vykazuje onkogenní aktivitu během vývoje skvamózního karcinomu kůže

Skvamózní karcinom kůže (SKK) je označení pro skupinu heterogenních nádorů, které vznikají hlavně v oblastech vystavených slunečnímu záření. Stále se hledají mechanismy, které se na vzniku a progresi SKK podílejí. Autoři se zaměřili na HOPX (homeodomain-only protein homeobox), což je protein nevážící se na DNA, který ovlivňuje buněčnou proliferaci a diferenciaci, v kůži kontroluje formování epidermis a jeho exprese se zvyšuje u mnoha kožních patologií. HOPX může mít v případě karcinogeneze duální roli, tj. fungovat jako onkogen i jako tumor supresorový gen. Zapojení HOPX do patogeneze SKK bylo zjišťováno in vitro i in vivo. Zablokování HOPX v SKK buňkách inhibovalo proliferaci a invazivitu nádoru, a to i díky indukci apoptózy. Metylace dvou alternativních HOPX promotorů vedla k odlišné expresi HOPX transkriptů v normálních keratinocytech a SKK buňkách.
Studie prokazuje, že HOPX působí v patogenezi SKK jako onkogen, nejpravděpodobněji díky aktivaci druhého alternativního promotoru a modulaci apoptózy.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(21)01131-3/fulltext

Biologický efekt omega-3 polynenasycených mastných kyselin na 3D model psoriatické kůže

Klinické studie ukazují, že dieta bohatá na omega-3 polynenasycené masné kyseliny mírní příznaky u pacientů s psoriázou. Mechanismus tohoto účinku se snažili rozšifrovat autoři studie. Zaměřili se na kyselinu alfa-linolenovou (ALA) a její vliv na proliferaci a diferenciaci psoriatických keratinocytů ve 3D kožním modelu. Modely byly vytvořeny pro zdravou i psoriatickou kůži. Při vytváření byla média buněčné kultury obohacená také o 10 μM ALA. V psoriatickém modelu snížila přítomnost ALA proliferaci keratinocytů a zlepšila diferenciaci epidermis (snížení Ki67 a zvýšení exprese filagrinu a lokrinu). Přidaná ALA byla inkorporována do epidermálních fosfolipidů a metabolizována na dlouhořetězcové n-3 polynenasycené mastné kyseliny, hlavně na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Suplementace ALA vedla také ke zvýšení hladin derivátů EPA a snížení hladin derivátů omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Došlo také k extracelulárním změnám v signalizaci zprostředkované kinázami 1 a 2.
Výsledky ukazují, že ALA snižuje patogenní fenotyp u psoriázy a normalizuje proliferaci a diferenciaci keratinocytů in vitro.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(21)01126-X/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 141, Issue 10, p2311-2546, e119-e129
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1523-1747
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(21)X0011-5