Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JID - Journal of Investigative Dermatology 2021 JID August 2021

JID

JID August 2021

01.08.2021

Receptor CCR4 podporuje expanzi Th17 lymfocytů a podílí se na patogenezi psoriázy v myším modelu

Psoriáza je chronické zánětlivé kožní onemocnění, v jehož patogenezi hrají důležitou roli Th17 lymfocyty, které ve značné míře exprimují receptor CCR4. Roli tohoto receptoru v patogenezi psoriázy zkoumala na modifikovaném modelu psoriázy vědecká studie. CCR4 deficitní myši měly mírnější průběh psoriázy. Počet Th17 lymfocytů v jejich kožních lézích a regionálních lymfatických uzlinách byl nižší. V regionálních uzlinách wild-type myší byly zachycené CD44+ paměťové Th17 lymfocyty, které exprimovaly CCR4, a byly seskupeny v clusterech s dendritickými buňkami (DC), které produkují CCL22, což je ligand pro CCR4. U CCR4 deficitních myší výskyt těchto DC–Th17 clusterů byl významně snížen. V pokusech in vitro za použití antagonisty CCR4 došlo k výrazné redukci expanze Th17 lymfocytů, přestože byly kultivovány v přítomnosti DC a CD4+ T lymfocytů z regionálních lymfatických uzlin wild-type myší s psoriázou. In vivo u myší s psoriázou vedlo podávání antagonisty CCR4 ke zmírnění projevů psoriázy, snížení počtu Th17 lymfocytů v regionálních uzlinách a kožních lézích. Data ukazují, že CCR4 hraje roli v patogenezi psoriázy, neboť podporuje expanzi Th17 lymfocytů.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(21)00232-3/fulltext


Ztráta vlasů způsobená gain-of-function mutací TRPV3 je spojená s předčasnou diferenciací folikulárních keratinocytů
Gain-of-function mutace v genu TRPV3 mohou způsobit Olmstedův syndrom, který je spojený s palmoplantární a perioficiální keratodermií, svěděním a ztrátou vlasů. Mechanismus, který způsobuje ztrátu vlasů, zatím nebyl popsán. V této studii autoři zkoumali myší model Olmstedova syndromu, když vytvořili bodovou mutaci G568V v daném lokusu Trpv3. U myší došlo ke ztrátě ochlupení způsobené předčasnou diferenciací folikulárních keratinocytů charakterizovanou předčasnou degenerací trichohyalinu a keratinů, zvýšenou produkcí deiminovaných proteinů, zvýšenou apoptózou a útlumem transkripčních regulátorů (Foxn1, Msx2, Dlx3 a Gata3), o nichž je známo, že regulují diferenciaci vlasových folikulů.
Tyto abnormality se vyskytly v mediálně-proximální oblasti vnitřního kořenového pouzdra a vlasu. V těchto oblastech byla exprese Trpv3 vysoká a korelovala s narušením vývoje vlasu. Myši s Trpv3 mutací vykazovaly i zvýšenou proliferaci ve vnějším kořenovém pouzdře, zrychlený vlasový cyklus, snížení počtu kmenových buněk vlasových folikulů a miniaturizaci regenerovaných vlasových folikulů. Výsledky této studie naznačují, že předčasné dozrávání postmitotických folikulárních keratinocytů je příčinou vypadávání vlasů u pacientů s Olmstedovým syndromem.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(21)00158-5/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 141, Issue 8
Vydavatel: Elsevier Inc.
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(21)X0009-7