Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2018 The Journal of Experimental Medicine March 2018

The Journal of Experimental Medicine

The Journal of Experimental Medicine March 2018

05.03.2018

http://jem.rupress.org/content/215/3/927

Delece BACE1 u dospělých myší odstraňuje depozita amyloidu a zlepšuje kognitivní funkce

BACE1 iniciuje generaci β-amyloidu, který je zapojen do patogeneze Alzheimerovy nemoci, dochází k jeho akumulaci v CNS. BACE1 inhibitory jsou vyvíjeny jako nový léčebný postup u pacientů s Alzheimerovou nemocí. Autoři vytvořili myši, u nichž dochází k deleci BACE1 v průběhu vývoje/stárnutí. S narůstající delecí BACE1 u dospělých myší dochází ke kompletní reverzi amyloidových depozit, což vede ke snížení gliózy a dystrofii neuritů. Navíc se zlepšují synaptické funkce. Výsledky ukazují, že inhibice BACE1 vede k „odstranění“ amyloidových plaků. Tato studie potvrzuje, že využití BACE1 inhibitorů v léčbě Alzheimerovy nemoci má své místo.



http://jem.rupress.org/content/215/3/963

Sox7 podporuje vývoj high-grade gliomy vlivem zvýšení VEGFR2 mediované vaskulární novotvorby

High-grade gliom (HGG) je nádor tvoří velké množství nových cév, přesto angiogenní terapie má pouze přechodný klinický efekt a jen u některých pacientů. Za tímto jevem stojí upregulace Sox7 a downregulace Sox17 v nádorových endoteliálních buňkách myší s HGG. Sox7 delece suprimovala expresi VEGFR2, vaskulární abnormity, hypoxií způsobenou invazi, T lymfocytární infiltraci a růst nádoru. Naopak Sox17 delece exacerbovala patologický fenotyp spojený se zvýšením Sox7. Autoři zjistili, že Sox7 podporuje růst nádoru vlivem tvorby abnormálních cév a úspěch léčby VEGFR2 inhibitorem u pacientů s HGG je závislá právě na expresi Sox7. U 189 pacientů s HGG byla sledována exprese Sox7, ta byla v cévách vysoce heterogenní a vysoká exprese korelovala se špatnou prognózou, časnou rekurencí a narušenou funkcí cév.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 215, No. 3
Vydavatel: The Rockefeller University Press
ISBN: 0022-1007
Odkaz na stránky: http://jem.rupress.org/content/215/3