Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

15.03.2022

Fáze 1 studie určující farmakokinetický profil N-803 chimérického IL-15 superagonisty, u zdravých dobrovolníků

IL-15 může být dle klinických studií účinný proti některým druhům nádorových onemocnění. Jedná se o silný imunostimulant s krátkým poločasem v séru. Fúzní protein N-803 je chimerický IL-15 superagonista, který má více než 20x delší poločas v séru. V první fázi klinické studie se sledovala farmakokinetika a bezpečnostní profil N-803, který byl podkožně aplikován zdravým dospělým dobrovolníkům. Dobrovolníci dostali dvě dávky N-803. Po každé dávce byla vyhodnocena farmakokinetika a bezpečnost. Sérové koncentrace N-803 dostáhly maxima po 4 hodinách od podání a klesaly s t1/2 přibližně 20 hodin. Nebyly zachyceny žádné nežádoucí reakce grade 3 a vyšší. Nejčastěji se vyskytovaly reakce v místě vpichu, zimnice nebo horečka. Po podání N-803 došlo k proliferaci NK buněk a CD8 T lymfocytů, zvýšení počtu NK buněk bylo trvalé. Výsledky naznačují, že N-803 může podporovat protinádorovou imunitu.
https://www.jimmunol.org/content/208/6/1362

Blokáda receptoru IL-10 společně s aplikací BCG vakcíny vede u myší k dlouhodobému udržení ochrany proti infekci Mycobacterium tuberculosis

Imunizace BCG vakcínou je stále nejlepší ochranou před aktivní tuberkulózou. Ochrana proti TBC však postupně vyvane a zatím neexistuje jednotná boostovací strategie. K prodloužení účinnosti vakcíny může vést modulace imunitní odpovědi očkovaných. V předešlých studiích se ukázalo, že zablokování receptoru pro IL-10 (IL-10R1) zmírňuje projevy infekce M. tuberculosis u myší. Autoři využili při očkování BCG také blokádu IL-10R1. Subkutánně podaná kombinace BCG + anti-IL-10R1 zvýšila počet CD4 a CD8 centrálních paměťových T lymfocytů a redukovala hladiny cytokinů produkovaných lymfocyty Th1 a Th17 v plicích. Tento efekt přetrvával až 7 týdnů po vakcinaci. Následně autoři infikovali myši M. tuberculosis a myši vykazovaly krátkodobou (4 týdny) i dlouhodobou (47 týdnů) kontrolu nad infekcí, která byla spojená s vyšší mírou přežití. U zvířat, kterým byla aplikována kombinace BCG + solný roztok, vyvanula imunita proti M. tuberculosis do 8 týdnů. Výsledky tedy nasvědčují tomu, že kombinace BCG vakcíny a anti-IL-10R1 vede k udržení dlouhodobé ochrany proti M. tuberculosis a tento postup by mohl být využitelný také v klinické praxi.
https://www.jimmunol.org/content/208/6/1406

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 208, Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/208/6