Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

26.08.2021

Role endosomálních TLR u infekcí vyvolaných Staphylococcus aureus


Identifikace receptorů, které jsou zapojeny do rozpoznávání Staphylococcus aureus systémem vrozené imunity, je důležitá pro vývoj nových možností léčby infekcí způsobených kmeny rezistentními na antibiotika. V této studii se autoři zaměřili na roli endosomálních Toll-like receptorů (TLR), které reagují hlavně na přítomnost prokaryotických nukleových kyselin. K tomu byl využit myší model stafylokokové infekce. Jednalo se o TLR7, 9 a 13 deficitní myši, u nichž docházelo k výrazně vyšší náchylnosti jak ke kožní, tak systémové infekci S. aureus. To bylo provázené snížením produkce prozánětlivých cytokinů a chemokinů, volných radikálů a rekrutováním neutrofilů do místa infekce. V důsledku kombinované absence TLR7, 9 a 13 došlo u makrofágů k úplnému zrušení IL-12p70 a IFNβ odpovědi na stimulaci stafylokokem. V případě, že byl deficit jen v jenom TLR, došlo k mírnému snížení obranyschopnosti proti infekci.
Data potvrzují, že v případě obrany proti stafylokokovým infekcím hrají důležitou roli i endosomální receptory.

https://www.jimmunol.org/content/207/5/1448


Th22 jsou hlavními buňkami odpovídajícími na mykobakterie a u HIV infekce jsou jejich reakce výrazně sníženy

Infekce HIV-1 zvyšuje riziko tuberkulózy (TBC). Jako příčina byl určen deficit Th1 lymfocytů, které reagují na přítomnost Mycobacterium tuberculosis. Do obrany proti M. tuberculosis se však zapojují i jiné buňky. Autoři se zaměřili na IL-17A a IL-22 produkované Th lymfocyty u pacientů s koinfekcí HIV a TBC. Po stimulaci mykobakteriálními antigeny byla nalezena odlišná CD4+ Th linie, která produkovala IL-22, a to i v nepřítomnosti IL-17A a IFN-γ. Mykobakteriálně specifické Th22 lymfocyty byly v krvi pacientů ve vyšším množství a tvořily 50 % CD4+ T lymfocytární odpovědi na bakterie. Autoři dále určovali fenotyp lymfocytů Th22 a zjistili, že jejich diferenciace do paměťových buněk je podobná jako u Th1 lymfocytů. Navíc byly expresní profily CCR6 a CXCR3 lymfocytů Th22 podobné jako u Th17 lymfocytů. Ovšem exprese CCR4 a CCR10 spíše odpovídala fenotypu mezi Th1 a Th17. V porovnání s osobami bez HIV byla IL-22 odpověď u HIV pozitivních 3× nižší a negativně korelovala s virovou náloží.
Data naznačují potenciální roli IL-22 v ochraně proti mykobakteriím a TBC během infekce HIV. K úplnému objasnění úlohy IL-22 v imunitní obraně proti TBC jsou zapotřebí další studie.
https://www.jimmunol.org/content/207/5/1239

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 207, Issue 5
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/207/5