Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

19.11.2019

IL-36γ je klíčovým regulátorem neutrofilní infiltrace vaginálního mikroprostředí a omezuje neuroinvazivitu u HSV-2 infekce

HSV-2 je neurotropický virus, který vyvolává perzistentní, dlouhotrvající infekce a zvyšuje riziko infikování jinými pohlavně přenosnými nemocemi. Vaginální epitel je první obrannou linií proti HSV-2 a koordinuje imunitní odpověď, a to hlavně sekrecí imunitních mediátorů, včetně prozánětlivého IL-36γ. V předešlé studii na zvířecím modelu bylo prokázáno, že léčba pomocí IL-36γ podpořila infiltraci vaginální dutiny polymorfonukleáry a došlo k ochraně proti letalitě po vystavení HSV-2. V této studii autoři zjistili, že IL-36γ indukuje hlavně infiltraci neutrofily, ale neovlivňuje rekrutování monocytů a makrofágů do místa infekce. Byl připraven model letální HSV-2 infekce u myší s deficitem IL-36γ. Po infekci 1. a 2. den byl počet neutrofilů redukován, stejně tak jejich maturace a rekrutování. U těchto myší se také rozvíjí nemoc rychleji a má nižší dobu přežití, navíc je spojená s častějším výskytem paralýzy končetin. To je dáno produktivní HSV-2 infekcí v mozkovém kmeni. IL-36γ deficitní myši měly také oddálenou clearance viru z vaginálního epitelu a infekce se rychleji šířila do míchy, močového měchýře a střeva.
Z výsledků studie je možné soudit, že IL-36γ limituje rozsev HSV-2 v nervovém systému a je klíčovým regulátorem rekrutování neutrofilů do vaginálního mikroprostředí.
https://www.jimmunol.org/content/203/10/2655

γδ T lymfocytární sekrece XCL1 zprostředkovává anti-CD3 indukovanou orální toleranci

Orální tolerance je definovaná jako specifická suprese buněčné a humorální imunitní odpovědi na antigeny, které jsou nejprve podány orální cestou. Orální podání anti-CD3 monoklonálních Ig indukuje toleranci přes tvorbu Treg. Mechanismus, který za tímto jevem zatím nebyl popsán. V této studii autoři prokázali, že konvenční, nikoli plasmocytoidní dendritické buňky jsou potřebné pro rozvoj anti-CD3-indukované orální tolerance. Orální anti-CD3 také podporuje sekreci XCL1 γδ T lymfocyty v lamina propria tenkého střeva, což pak indukuje migraci tolerogenních XCR1+ dendritických buněk do mezenterických lymfatických uzlin, kde jsou indukovány Treg a je nastavena orální tolerance. U TCRδ−/− myší není možné vyvolat vznik orální tolerance po orálním podání anti-CD3. Orální podání anti-CD3 zvyšuje orální toleranci indukovanou MOG35–55 peptidem, což vede ke snížení závažnosti experimentální autoimunitní encefalomyelitidy a je to spojené s poklesem prozánětlivých buněk infiltrujících CNS a zvýšením Treg ve slezině. Indukce Treg orálním podáním anti-CD3 je výsledkem reakce mezi γδ T lymfocyty a tolerogenními dendritickými buňkami ve střevě. Navíc mohou být anti-CD3 použity jako adjuvans zvyšující orální toleranci k antigenům potravy.
https://www.jimmunol.org/content/203/10/2621

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203, Issue 10
Vydavatel: American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/10