Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

The Journal of Allergy and Clinical Immunology

06.11.2018

IgD aktivované mastocyty indukují syntézu IgE B lymfocyty v nasálních polypech

U pacientů s chronickou rhinosinusitidou (CRS) je popsána zvýšená lokální exprese IgD, jaký to má klinický význam zatím nebylo popsáno.
Autoři zjišťovali expresi a funkci solubilního IgD u pacientů s CRS, hlavně těch s nosními polypy.
Hladiny IgD byly určovány ze sinonasální sliznice, ta byla analyzována RT-PCR a ELISA. Byly určeny počty buněk s fenotypem IgD+ pomocí imunochemie, imunofluorescence a cytometrie. Byly také purifikovány mastocyty z eozinofilních polypů, které byly kultivovány samostatné nebo s naivními B lymfocyty z periferní krve. Antigenní specificita nasálních IgD byla určována ELISA. Ukázalo se, že exprese mRNA těžkého řetězce, počty IgD+ buněk a hladiny sekrečního IgD v sinonasální sliznici a polypech je vyšší než u zdravé kontroly. Počty IgD+ plazmablastů byl vyšší u pacientů s eozinofilními i neozinofilními polypy. Přemostění IgD indukuje v mastocytech expresi B lymfocytárního aktivačního faktoru, IL-2, IL-4 a IL-13, což podpořilo produkci IgM, IgG, IgA a IgE produkci B lymfocyty. V eozinofilních polypech byl objeven blízký kontakt mezi mastocyty produkujícími B lymfocyty stimulující faktory a B lymfocyty. Navíc byla odhalena pozitivní korelace s celkovým IgD a celkovou hladinou IgE a eosinofilií a tvorbou specifických IgD proti roztočům.
IgD aktivované mastocyty mohou podpořit produkci IgE a eozinofilní zánět u pacientů s CRS a polypy.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)31136-9/abstract



Bazofily pacientů s alergií nejsou hyperresponzivní na stimulační ani hyporesponzivní na tlumivé podněty

Aktivace bazofilů přispívá k zánětlivé reakci, hlavně u alergií. Nesou na svém povrchu množství molekul, které umožní jejich aktivaci či inhibici. Vysokoafinní receptory pro IgE (FcεRI) mají dvojí roli, stimulační i inhibiční, záleží na jejich agregaci, koncentraci alergenu, množství aktivovaných receptorů atd. Nízkoafinní receptory pro IgG (FcγRIIA/B) vytváření inhibiční signál. Komenzální probatické bakterie, jako např. Lactobacillus paracasei, generují inhibiční signál mechanismem, který není zatím znám. Autoři zjišťovali, jaké jsou mechanismy, které kontrolují aktivaci a inhibici bazofilů u pacientů s alergií a zdravých kontrol.
Byla sledována exprese FcγRIIA/B, FcεRI, FcεRI dependentní aktivace a inhibice a FcγRIIB dependentní inhibice krevních bazofilů inkubovaných přes noc s Lactobacillus paracasei. Reakce bazofilů od zdravých dárců a pacientů byly porovnány.
Bazofily pacientů neexprimovaly více FcεRI nebo méně FcγRIIB než zdravé kontroly. Nebyly hyperaktivní k pozitivní regulaci nebo hyporeaktivní k negativní regulaci, bez ohledu na receptory a další zapojené mechanismy a klinické projevy pacientů. Regulační mechanismy, které kontrolují aktivaci bazofilů jsou plně funkční i u pacientů s alergií. Inrinsické defekty v těchto mechanismech nevysvětlují manifestaci alergie. Na základě těchto mechanismů, mohou být vytvořeny nové léčebné nástroje/postupy.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30084-8/abstract

Bibliografické údaje:

Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: Volume 142, Issue 5, p1375-1678
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0025-0