Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Science

Science

Science

25.10.2019

MAIT lymfocyty jsou imprintované v časném životě a podporují tkáňovou regeneraci
Mikrobiota podporuje maturaci a homeostázu imunitního systému mimo jiné díky uvolňování mikrobiálních produktů. Kolonizace v časném dětství se ukazuje jako velmi důležitá ve vývoji imunitního systému a její narušení má dlouhodobý negativní vliv na lidské zdraví. Zatím není dostatečně známé, které mikrobiální signály a antigeny jsou do ovlivnění imunitního systému zapojeny. Autoři se zaměřili hlavně na MAIT (musocal-associated invariant T cells), které jsou lokalizovány v tkáni, která je kolonizována mikrobiotou, a které jsou schopné rozpoznat mikrobiální produkty, včetně intermediátu syntézy vitamínu B2. Syntéza vitamínu B2 je vysoce konzervativní mezi bakteriemi a houbami, MAIT lymfocyty jsou tedy závislé na mikrobiotě. MAIT jsou hlavně innate-like lymfocytárním subsetem a jsou velmi variabilní, co do počtu, mezi osobami.
Tato studie se zaměřila na přínos z komenzálů derivovaných antigenů na variabilitu počtu a funkce MAIT. Geneticky identické myši umístěné v různých klecích mají výrazné rozdíly v proporcích MAIT lymfocytů. Naopak zvířata ve stejné kleci měla obdobnou frekvenci MAIT lymfocytů, což podporuje hypotézu, že jsou tyto rozdíly spojené s mikrobiotou, nikoli genetikou.
MAIT lymfocyty se kumulují v bariérových tkáních mezi 2.‒3. týdnem věku. Izolace intestinálních komenzálů v časném věku a následná kolonizace dalších neonatálních bezmikrobních myší indukovala vývoj MAIT lymfocytů. Pozdější kolonizace nevede k podpoře vývoje tkání, což dokládá, že expozice mikrobům musí být uskutečněna v časném věku, což vede k imprintingu MAIT lymfocytů a jejich abundanci, která trvá po celý život.
Komenzálové, kteří indukují vývoj MAIT, jsou schopní syntetizovat riboflavin a jsou. Takto ovlivněné MAIT jsou dominantně efektorový subset 17 v kůži a podílí se na její reparaci. Tyto lymfocyty jsou schopné lokálně reagovat na kožní komenzály způsobem vyžadujícím IL-1 a IL-18 a antigenní prezentaci zprostředkovanou MR1, tj. molekulou histokompatibilního komplexu. MR1 zprostředkovaná prezentace metabolitů vitamínu B2 je nezbytná pro to, aby MAIT rozpoznaly kožní komenzály a zvýšily svou schopnost podpořit regeneraci tkáně.
Tato studie ukazuje, jaký je vliv mikrobioty v časném věku na imunitní systém, který se přenese také do dalších let. MAIT lymfocyty jsou indukované během časného věku právě kontaktem s mikrobiotou, hlavně s riboflavin syntetizujícími komenzály. Tento imprint vede k udržení homeostázy a zlepšení hojení.
https://science.sciencemag.org/content/366/6464/eaax6624

Bibliografické údaje:

Titul: VOL 366, ISSUE 6464
Vydavatel: American Association for the Advancement of Science
ISBN: 1095-9203
Odkaz na stránky: https://science.sciencemag.org/content/366/6464