Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Science

Science

Science

27.09.2019

Intestinální mikrobiota programuje diurnální rytmy v metabolismu hostitele přes histonovou deacetylázu 3

Metabolismus savců je synchronizovaný s denními cykly v závislosti na spánku a doby příjmu (den‒noc) potravy. Dle výzkumů hraje v tomto denním cyklu roli také střevní mikrobiota. Autoři zjišťovali, jakým způsobem se do cirkadiánní rytmicity zapojuje. Ukázalo se, že střevní mikrobiota programuje diurnální metabolický rytmus v myším tenkém střevě pomocí histonové deacetylázy . (HDAC3). Mikrobiota indukuje její expresi intestinálními epiteliálními buňkami. HDAC3 je rytmicky rekrutována k chromatinu a zapojuje se do synchronizované diurnální histonové acetylace, exprese metabolických genů a příjmu nutrientů. HDAC3 také koaktivuje ERE alfa (estrogen-related receptor afa), kdy rytmicky podporuje transkripci lipidového tranporterového genu Cd36 a podporuje vstřebávání tuků a tím i obezitu spojenou se zvýšeným příjmem potravy. U bezmikrobních myší se zjistilo, že chybí denní regulace metabolismu a myši více trpí obezitou. HDAC3 je tedy zapojená do cirkadiánní rytmicity metabolismu a její poškození může být spojené s obezitou.
https://science.sciencemag.org/content/365/6460/1428

Genomická mapa u roztroušené sklerózy implikuje zapojení periferních imunitních buněk a mikroglií do predispozice k RS

Roztroušená skleróza má také genetický podklad. Byla provedena genome-wide asociační studie u více než 47.000 případů a 68.000 kontrol. Podařilo se identifikovat 233 rizikových lokusů asociovaných predisponujících k RS. Autoři se zaměřili na nejlepší kandidátní geny včetně modelu MHC regionů. MHC komplex obsahoval 32 z nalezených asociací, dále byl nalezen lokus na X chromozomu. Zbylé asociace byly nalezeny na autozomálních non-MHC genomu.
Studie genové exprese detekovaly, že každý hlavní typ imunitní buňky nese susceptibilní geny. Susceptibilní geny a MS rizikové varianty jsou zvýšeně přítomné u rezidentních buněk mozku, hlavně v mikrogliích.

https://science.sciencemag.org/content/365/6460/eaav7188

Bibliografické údaje:

Titul: VOL 365, ISSUE 6460
Vydavatel: American Association for the Advancement of Science
ISBN: 1095-9203
Odkaz na stránky: https://science.sciencemag.org/content/365/6460