Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

12.01.2022

Neutrofilin-1 inhibuje infektivitu HIV-1

Myeloidní buněčná linie, do níž patří makrofágy a dendritické buňky (DC), se podílí na průběhu infekce HIV-1. Tyto buňky jsou důležité pro diseminaci, neboť je virus používá jako rezervoár. Na rozdíl od aktivovaných lymfocytů vykazují myeloidní buňky vyšší rezistenci k viru. Autoři zjistili, že NRP-1 gen, kódující transmembránový protein neutrofilin-1, je zvýšeně exprimován makrofágy a DC, nikoli na CD4 T lymfocytech. Neutrofilin funguje jako anti-HIV faktor a inhibuje infektivitu HIV-1 nových virionů. Inhibuje totiž jejich schopnost vázat se na cílové buňky. Neutrofilin-1 je tedy antivirovým proteinem, který by se mohl stát terapií infekce HIV-1.
https://www.pnas.org/content/119/2/e2114884119

Bacillus anthracis indukuje inflamazóm NLRP3 a apoptózu makrofágů závislou na kaspáze 8 a podporuje vznik letálního antraxu

Bacillus anthracis produkuje letální toxin (LeTx), který zabíjí myeloidní buňky a způsobuje systémovou infekci a je odpovědný za vysokou letalitu. Myší makrofágové inflamazómy NLRP1b jsou senzitivní na LeTx a aktivují se, což vede k pyroptóze a produkci IL-1beta. Lidské inflamazómy NLRP1 nejsou na LeTx citlivé. Autoři studie vytvořili myši necitlivé k LeTx, deletovali Nlrp1b. Přesto došlo po intoxikaci LeTx a infekci živými B. anthracis k aktivaci makrofágů a masivní sekreci IL-1beta, jehož produkce závisí také na aktivaci NLRP3. Tím se podařilo odhalit, že do patogeneze vstupuje TNF signalizace přes receptory TNF-R1 a TNF-R2, která aktivuje NLRP3 a kaspázu 8, což vede k apoptóze makrofágů. Genetická a farmakologická inhibice RIPK1 inhibovala aktivaci NLRP3 a apoptózu makrofágů vystavených LeTx a infikovaných B. anthracis. Myši s deficitem kaspázy 8 a RIPK3 byly výrazně chráněné před infekcí B. anthracis. Data tedy ukazují, že TNF, RIPK1 a NLRP3 aktivace, s čímž je spojená i aktivita kaspázy 8 a RIPK3, jsou zapojené do apoptózy makrofágů, která je patogenním mechanismem letálního antraxu.
https://www.pnas.org/content/119/2/e2116415119

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 119 no. 2
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/119/2