Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

12.08.2020

Mikrobiální metabolity tryptofanu regulují bariérové funkce střeva skrz aryl hydrokarbonový receptor


Chronická zánětlivá onemocnění střev, včetně Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy, jsou spojené s dysbiózou střevního mikrobiomu. Data z předešlých studií ukazují že malomolekulární metabolity bakterií získané rozkladem přijímaných nutrientů mají na hostitele pozitivní efekt, a to včetně regulace zánětu u střevních zánětů. Autoři v této studii hledali molekuly, které mají tento pozitivní efekt. Popsali tři metabolity: indol-3-etanol, indol-3-pyruvát a indol-3-aldehyd, které vznikají metabolismem střevních bakterií esenciální aminokyseliny tryptofanu. Byl testován jejich vliv na bariérové funkce střeva. Studie probíhala na myším modelu kolitidy a sledoval se vliv na zánětem zvýšenou permeabilitu střeva. Metabolity udržely integritu apikálních junkčních komplexu a byla potvrzena jejich asociace s aktin regulujícími proteiny, včetně myosinu IIA a enzrinu. Tento efekt byl zprostředkován přes aryl hydrokarbonový receptor. Tato studie přináší hlubší vhled do pochopení toho, jak metabolity střevního mikrobiomu ovlivňují hostitele, navíc je zde možnost využít tyto metabolity jako terapii u pacientů s nespecifickými střevními záněty.


https://www.pnas.org/content/117/32/19376



COVID-19 lockdown způsobil pokles znečištění ovzduší


Lockdown, který provázel počátek pandemie COVID-19 vedl k výrazné redukci globální ekonomiky a transportu. Autoři testovali hypotézu, že tento fakt redukovat troposferické a přízenmní znečištění ovzduší, tj. koncentraci škodlivin. Využili satelitní data a data z více než 10000 stanic měřících kvalitu ovzduší. Přihlédli samozřejmě k meteorologickým variabilitám a zjistili, že ve 34 zemích do 15 května koncentrace přízemního NO2 poklesla průměrně o 60 % (48‒72 %), koncentrace pevných částic PM2.5 o 31 % (17‒45 %), v případě ozonu bylo snížení nepatrné, tj. 4 % (-2‒10 %). Satelitní měření troposféry nalezlo menší redukce a byla více zvýrazněna místní variabilita, možnost delšího donosu částic atd.
Je nemožné udržet stav v globálním lockdownu, je však jisté, že hlavně doprava, která byla omezena nejvíce, stojí za koncentracemi NO2.

https://www.pnas.org/content/117/32/18984


Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 32
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/32