Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

25.09.2019

Proteomická analýza ECM během progrese pankreatického duktálního adenokarcinomu odhalila rozdílný podíl nádorových a stromálních buněk

Pankreatický duktální adenokarcinom (PDAC) má výraznou extracelulární matrix (ECM), která zhoršuje výsledky léčby. ECM zatím nebyla řádně prozkoumána. V této studii autoři využili proteomickou analýzu, aby zjistili proteinové složení ECM v normálním pankreatu, u neoplazií pankreatu a u PDAC. Použili jednak vzorky pacientů, a jednak myší model. Byly také získání vzorky od pacientů s chronickou pankreatitidou. Detailně se podařilo popsat změny v množství a komplexnosti matrixovým proteinů v průběhu progrese PDAC. Bylo zjištěno, že množství proteinů v matrixu, které jsou zvýšené u neoplazií, se dále zvyšují s progresí do PDAC. Byla také zachycena podobnost se změnami v matrixu mezi pankreatitidou a PDAC. Autoři dále sledovali původ proteinů. Zjistilo se, že ačkoli stromální buňky produkují 90 % ECM masy, elevované proteiny ECM byly hlavně z nádorových buněk a jejich koncentrace souvisela se špatnou prognózou. Zatímco proteiny ze stromálních buněk měly pro- i protinádorový vliv.
Byly také popsány různé cesty zapojené do regulace exprese matrixových proteinů nádorovými a stromálními buňkami. Autoři se domnívají, že spíše než globální suprese produkce ECM, je vhodnější s ECM precizněji manipulovat a zacílit na proteiny ECM podporující růst nádoru, tedy těch ze nádorových buněk.
https://www.pnas.org/content/116/39/19609

Intracelulární redoxní potenciál koreluje s expresí miRNA u MCF7 buněk v hypoxických podmínkách
Hypoxie je základním znakem nádorů, podporuje glykolytický metabolismus, proliferaci a rezistenci k terapii. Je nutné pochopit spojení mezi množstvím kyslíku a buněčným mikroprostředím a reakcí buněk na tento stav. Redoxní biologie předkládá důležitou linku mezi extracelulárním mikroprostředím a buněčnou odpovědí (intracelulární redoxní potenciál) na měnící se tlak kyslíku. V této studii autoři popsali korelace mezi intracelulárním redoxním potenciálem a koncentracemi mikroRNA zapojených do buněčné odpovědi na změny tlaku kyslíku. Termodynamickou analýzou bylo možné identifikovat změny v signálních molekulách miRNA, které korelují s redoxními změnami. Při nízkém tlaky kyslíku jsou tyto miRNA spojené se změnami v proliferaci a metastatickým potenciálem, obojí zvyšují.
https://www.pnas.org/content/116/39/19753

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 39
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/39