Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

11.09.2019

Neutrofily podporují rezistenci nádoru k radioterapii

Téměř 2/3 pacientů s nádory nereaguje na radioterapie dostatečně, tj. není dosaženo kompletní a permanentní regrese. Radioterapie je primární terapeutickou metodou, k níž se pro zvýšení účinku může přidat radiosenzitizační chemoterapii, který zvyšuje lokální kontrolu a přežití pacienta. Zlepšení výsledků kombinované terapie je možné připsat tomu, že chemoterapie zvyšuje přímé zabíjení nádorových buněk a ovlivňuje nenádorové buněčné populace. Mnoho pacientů léčebných radioterapií a chemoterapií mají pokles v počtu neutrofilů, zatímco vliv radioterapie na neutrofily není tak výrazná. K vyzkoumání klinického významu odpovědi neutrofilů na radioterapii autoři sledovali výsledky pacientů a počty cirkulujících neutrofilů u pacientek s rakovinou cervixu léčených chemoradiací. Nižší absolutní počet neutrofilů po chemoradioterapii byl spojený s lepší lokální kontrolou, přežití bez metastáz a celkovým přežitím pacientek. K definování role neutrofilů v odpovědi nádoru na radioterapii byly použity genetické a farmakologické přístupy vedoucí k depleci neutrofilů v autochtonním myším modelu sarkomu měkkých tkáních. Deplece neutrofilů před iradiací zvýšila citlivost nádoru na radioterapii. Získané výsledky dokládají, že neutrofily stojí za rezistenci nádoru k radioterapii.
https://www.pnas.org/content/116/37/18584


Prenatální expozice organosfosfátovým pesticidům a funkční neurozobrazování u adolescentů žijících v blízkosti míst s aplikací pesticidů
Autoři informovali o spojitosti mezi prenatálním vystavením organofosfátovým pesticidům (OP) a snížení kognitivních funkcí a problémy s chováním dětí. Málo je zatím známé, jak OP ovlivňují neurální dynamiku stojící za tímto efektem. Byla využita near-infra spektroskopie (fNIRS) k měření kortikální aktivace během úkolů zaměřených na exekuční funkce, pozornost, sociální kognici a pochopení jazyka u 95 adolescentů. Vystavení OP byla spojená se změnou aktivace mozku během úkolů na exekuční funkce, došlo také k bilaterálnímu snížení mozkové aktivace v prefrontálním kortexu během úkolů kognitivní flexibility a byly též objeveny změny v aktivaci mozku při úkolech na pochopení jazyka. Výsledky tedy ukazují, že prenatální vystavení pesticidům má vliv na aktivaci kortikální části mozku, což má následně vliv na změny v kognitivních funkcích a chování.
https://www.pnas.org/content/116/37/18347

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 37
Vydavatel: National Academy of Sciences.
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/37