Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

24.07.2019

Intravaskulární reprogramování vrozených imunitních buněk i.v. podáním nanočástic vede k podpoře funkčního obnovení po poranění míchy

Traumatické poranění míchy (SCI) vede k paralýze pod místem zranění, které je infiltrováno buňkami vrozené imunity. Metylprednisolon se podává pro redukci zánětu po SCI, ale jeho podávání je také spojeno s vedlejšími účinky. V této studii autoři vytvořili model poškození míchy na zvířatech. Kontrolní skupina nedostávala nic, intervenční skupině podávali i.v. polylaktid-koglykolidové nanočástice, které byly internalizovány cirkulujícími monocyty a neutrofily. Došlo k reprogramování díky změnám ve fyzikálně-chemických vlastnostech. To vedlo ke změně biodistribuce imunitních buněk, genové exprese a funkce. Přibližně 80 % buněk pozitivních na nanočástice bylo zachyceno v místě poranění. Celkově došlo ke snížení infiltrace/akumulace imunitních buněk až 4x. Navíc došlo ke snížení exprese prozánětlivých faktorů a zvýšila se exprese protizánětlivých faktoru a proregeneračních genů. Podání nanočástic také indukovalo polarizaci makrofágů do regeneračního fenotypu, což se projevilo snížením tvorby fibrotických a gliálních jizev v míšní tkáni. Nanočástice také podpořili regeneraci axonů a myelinu, a to o 40 %. To samozřejmě zlepšilo pohybové funkce (6 vs. 3 v kontrolní skupině). Získaná data ukazují, že nanočástice jsou dobrou možností, jak omezit akutní zánět a destrukci tkáně, snižují riziko trvalého poškození a posilují regenerační kapacitu.
https://www.pnas.org/content/116/30/14947


Kaspáza 8 omezuje hyperakumulaci protivirových CD8 lymfocytů

Síla reakce CD8 lymfocytů na virovou infekci je limitována ovlivněním proliferace a buněčné smrti. Kaspáza 8 má potenciál ovlivnit odpověď díky iniciaci apoptózy, supresi nekroptózy a modulaci přenosu signálu „smrti“. Myši s deficitem kaspázy 8 a RIPK3 mají vyšší peak odpovědi CD8 lymfocytů proti myšímu cytomegaloviru a proti lidskému HSV-1 v porovnání s RIPK3 deficitními a WT myšmi. To vede k domněnce, že kaspáza 8 je důležitým hráček v síle protivirové CD8 expanze a neomezuje ji, jak by se dalo očekávat. Vyšší peak odpovědi na infekci MCMV u Kasp8-RIPK3- myší vede k akumulaci vyššího počtu terminálně diferencovaných KLRG1+++ efektorových CD8 lymfocytů. Protivirové Kaps8-/RIPK3- lymfocyty vykazují zvýšenou proliferaci, pokud jsou splenocyty transportovány do WT myší. Běžně Kasp8 omezuje CD8 proliferaci po aktivaci TCR v odpovědi na cizí antigen. Kvalita odpovědi T lymfocytů na CMV infekci je dána hlavně vytvořením a pevným ukotvením protivirové paměti, tj. paměťových buněk. U Kasp8-/RIPK3- myší buněk však nedochází k vytvoření dlouhodobé paměti po MCMV, ačkoli se odpověď uchová i po sekundárním vystavení viru. Získaná data vnášejí nové světlo do problematiky postavení Kasp8 v buněčné smrti během CD8 expanze u myší se zablokovanou RIPK-3 mediovanou nekroptózou.
https://www.pnas.org/content/116/30/15170

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 30
Vydavatel: National Academy of Sciences.
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/30