Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

26.06.2019

1,4 benzoquinonové antimikorbiální látky proti Staphylococcus aureus a Mycobacterium tuberculosis získané z jedu škorpióna

2 1,4-benzoquinonové deriváty extrahované z jedu Diplocentrus melici mohou mít antimikrobiální účinky. Aby bylo možné tyto účinky řádně zjistit, musely být látky dosyntetizovány, neboť při extrakci je získáno velmi malé množství. Ukázalo se, že červený benzoquinon je efektivní proti Staphylococcus aureus, MIC je 4 µg/mL, modrý benzoquinon působí proti Mycobacterium tuberculosis s MIC = 4 µg/mL, a to dokonce i proti multirezistentnímu kmenu. Oba typy benzoquinonů mají účinek srovnatelný s komerčně dostupnými antibiotiky. Krom toho jsem také cytotoxická pro neoplastické buněčné linie. Při pokusech in vivo na myších s multirezistentní TBC došlo k výraznému snížení nálože bakterií v plicích a snížilo se poškození tkáně. Zdravé myši snášely podávání stejné dávky bez problémů. Obě sloučeniny jsou tak možnými kandidáty pro výrobu antibiotik a chemoterapeutik.
https://www.pnas.org/content/116/26/12642


Endozomální LAPF je potřebný pro endocytózu a eliminaci bakterií makrofágy

Makrofágy mají schopnost internalizovat invadující patogeny pomocí různých typů endocytózy, např. se raft/caveolae a klatrin-dependentní. Tím posilují další imunitní reakci namířenou proti infekci. Molekulární mechanismy makrofágové endocytózy zatím nejsou plně zmapovány. V této studii autoři prokázali, že pro caveolae-mediovanou endocytózu je nezbytný LAPF (lysosome-associated and apoptosis-inducing protein containing PH and FYVE domains). Deficit Lapf narušuje endocytární kapacitu a schopnost eliminovat bakterie. Myši s Lapf deficitními makrofágy jsou zvýšeně citlivé k infekci E. coli. Dále se zjistilo, že Lapf deficit narušuje TLR4 endocytózu, což vede k oslabení TLR-spouštěné produkce prozánětlivých cytokinů. LAPF je lokalizovaný v časných endozomech a interaguje s kaveolinem 1. Fosforylace LAPF tyrozinovou kinázou Src je nezbytá pro vytvoření komplexu LAPF-Src-kaveolin, endocytózu a eliminaci bakterií. Studií se prokázalo, že LAPF je velmi důležitým prvkem v protiinfekční obraně.
https://www.pnas.org/content/116/26/12958

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 26
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/26