Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS May 28, 2019

PNAS

PNAS May 28, 2019

29.05.2019

Mírné cvičení a antioxidanty zvyšují neurogenezi a zlepšení paměti přes leptin

Pravidelné cvičení a užívání potravních s antioxidanty má potenciál zlepšit kognitivní funkce a oslabit kognitivní pokles. Poslední výsledky ukazují, že nízká intenzita cvičení i karotenoid astaxantin má vliv na hipokampální neurogenezi a paměťové funkce. Autoři zjistili, že kombinace posílení cvičení a přidání astaxantinu zvyšuje plasticitu hipokampu a kognici, což je mediováno leptinem. K tomuto zjištění došli v polusech na WT myších, které prošly cvičebním programem s nebo bez astaxantinu. Pokus probíhal 4 týdny. Cvičení a astaxantin zvlášť zvyšovaly neurogenezi a prostorovou paměť, pokud se zkombinovaly, mělo to aditivní efekt. Pomocí dalších analýz se ukázalo, že dochází ke zvýšené aktivitě „antioxidačního“ genu ABHD3 a LEP. Došlo také ke zvýšení hodnot LEP (h-LEP) proteinu a prostorové paměti díky signalizaci cestou AKT/STAT3. Astaxantin má také přímý účinek na lidské neuroblastomové linie, zvyšuje buněčnou viabilitu, což je spojené se zvýšením exprese LEP. U LEP-deficitních myší pomáhá také podávání LEP do laterální komory. Získaná data dokládají, že ne pouze endogenní, ale také exogenní LEP má vliv na neurální funkce stojící za pamětí. Tyto jsou dále zvyšovány antioxidantem astaxantinem.
https://www.pnas.org/content/116/22/10988


Lék určení pro léčbu hyperaktivního močového měchýře mirabegron exacerbuje aterosklerózu přes aktivaci lipolýzy hnědé tukové tkáně

Mirabegron je beta3-adrenoreceptorový agonista schválený pro léčbu syndromu hyperaktivního močového měchýře. Tento lék může aktivovat hnědou tukovou tkáň (BAT) u dospělých lidí a hlodavců, kdy dochází k aktivaci sympatiku zprostředkované beta3-adrenoreceptorem. Zatím nebylo zjišťováno, zda může mirabegron ovlivňovat aterosklerózu a s ní spojené nemoci. Klinické dávky mirabegronu indukují aktivaci BAT a „hnědnutí“ bílé tukové tkáně (WAT) a dochází k exacerbaci růstu aterosklerotických plátů. U myší deficitních na apoE a LDL receptor vedlo orální podávání klinicky relevantních dávek k akceleraci aterosklerózy, růstu plátů a jejich nestabilitě. To bylo dáno zvýšením plazmatického LDL a remnantního cholesterolu. Stimulace vývoje aterosklerotických plátů mirabegronem závisí na termogenezí spuštěné lipolýze. Genetická delece kritického na termogenezi závislého proteinu (uncoupling protein 1) kompletně zastavila vliv mirabegronu na aterosklerózu. Mirabegron může spustit kardiovaskulární a cerebrovaskulární nemoci u pacientů, kteří trpí aterosklerózou.
https://www.pnas.org/content/116/22/10937

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 22
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/22