Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

12.12.2018

Biparentální dědičnost mitochondriální DNA

Ačkoli se objevovaly otázky ohledně možnosti přenosu paternální mitochondriální DNA (mtDNA) na potomky, bylo přijímáno, že mtDNA se dědí pouze od matky. Autoři identifikovali nepříbuzné multigenerační rodiny s vysokou hladinou mtDNA heteroplazmie (24‒76%). Celkově se jednalo o 17 osob. Heteroplazmie mtDNA byla nezávisle zkoumána mtDNA sekvenováním ve dvou vysoce kvalitních akreditovaných laboratořích v rozdílných institucích. Segregace mtDNA v těchto rodinách prokázala biparentální transmisi s autozomálním dominat-like dědičným způsobem. Výsledky napovídají, že dogma o tom, že mtDNA se dědí maternálně, zůstávají validní, ale jsou zde také výjimky, kdy se může dědit také paternální mtDNA. Je nutné odhalit přesné molekulární mechanismy, které vedou k této neobvyklé skutečnosti a toho, jak je vůbec mtDNA předávána z rodičů na potomky. Poznání těchto mechanismů může vést k vývoji nových terapeutických postupů u mitochondriálních nemocí, přenosu patologických mtDNA.
https://www.pnas.org/content/115/51/13039


Bazofily produkovaný IL-4 podporuje vznik emfyzému v myším modelu CHOPN, vede k diferenciaci monocytů do makrofágů produkujícím MMP-12

Chronická plicní obstrukční nemoc CHOPN je celosvětově jednou z hlavních příčin morbidity a mortality. Je obecně předpokládané, že se jedné o non-Th2 typ plicního onemocnění, které je spojené s progresivním poklesem plicních funkcí, zánětem a emfyzémem. Buněčné molekulární mechanismy nejsou na rozdíl od astmatu příliš známé. Autoři se zaměřili na roli bazofilů v iniciační fázi vzniku emfyzému v myším modelu CHOPN. Bazofily představovaly cca 1 % buněk, které infiltrovaly plicní tkáň. Intranasální podání elastázy vedlo k rekrutaci monocytů do plic a jejich diferenciaci na intersticiální makrofágy, výjimečně na alveolární makrofágy. K vzniku emfyzému přispívají matrixové metaloproteinázy, v tomto případě MMP-12, ta byla zvýšeně exprimována hlavně intersticiálními makrofágy. Pokusy s geneticky upravenými myšmi dovedly autory k tomu, že bazofily produkovaný IL-4 (Th2 cytokin) podporuje infiltraci plic monocyty a jejich diferenciaci do MMP-12 produkujících makrofágů, což vede k poškození alveolárních stěn a vzniku emfyzému. Myší deficitní pouze na IL-4 produkovaný bazofily neměly v plicích patogenní MMP-12 produkující makrofágy a byly chráněny před vznikem emfyzému. Výsledky tedy dokazují, že bazofily tvořený IL-4 a na jeho signalizaci závislá tvorba MMP-12 je zásadní pro vznik a progresi emfyzému u CHOPN.
https://www.pnas.org/content/115/51/13057

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 51
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/115/51