Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

07.11.2018

Kódující mutace v NUS1 se podílení na Parkinsonově nemoci

Celogenomovým sekvenování byly úspěšně identifikovány genetické faktory stojící za familiální nebo sporadickou Parkinsonovou nemocí. Zatím však nebylo zkoumáno, jak se do patogeneze zapojují de novo mutace. V této studii autoři sekvenovali exomy 39 pacientů s časně nastupující PD, také jejich rodiče a 20 nepostižených sourozenců. Podařilo se identifikovat 12de novo mutací u pacientů (MAD1L1, NUP98, PPP2CB, PKMYT1, TRIM24, CEP131, CTTNBP2, NUS1, SMPD, MGRN1, IFI35 a RUSC2), které by mohly být funkčně zapojeny do patogeneze PD. Následná analýza dvou nezávislých kohort ‒ 1852 pacientů + 1565 kontrol a 3237 pacientů + 2858 pacientů, prokázala, že NUS1 má výrazně více vzácných nesynonymních variant u pacientů než u kontrol. Funkční studie u drozofil demonstrovala, že ztráta NUS1 může redukovat schopnost lézt, hladinu dopaminu, počet dopaminergních neuronů a navodit apoptózu v mozku much. Data tedy ukazují na to, že de novo mutace mohou vést k časnému nástupu PD a jako kandidátní gen byl určen NUS1.
http://www.pnas.org/content/115/45/11567



Identifikace a validace nádor transkripční signatury infiltrujících Treg, která je konzervovaná napříč živočišnými druhy a typy nádorů

FoxP3+ T regulační lymfocyty (Treg) se podílejí na udržení imunologické tolerance. Jsou zvýšeně přítomné v mnoha nádorech a tím podporují progresi nádorového onemocnění. Autoři se snažili identifikovat geny spojené s přítomností a funkcí Treg v nádorovém mikroprostředí. Profily genové exprese byly vytvořeny z tumor infiltrujících Treg (TITR) lidských a myších nádorů a byly porovnány s Treg lymfoidních orgánů nebo normální tkáně stejných jedinců. Byl identifikován set TITR-diferenciačních transkriptů s překvapivě vysokou mírou podobnosti mezi různými typy nádorů u myší, mezi myšmi a lidmi a mezi různými pacienty v různých stadiích nádorů. Mnoho TITR preferenčních transkriptů bylo sdíleno s tkáňovými Treg v nelymfoidní tkáni, ale nebyly u nich identifikovány tumor-preferenční segmenty. TITR signatura zahrnuje geny kódující efektivní cíle nádorové imunoterapie. Počet cílů byl ověřen pomocí CRISPR-based genové inaktivace u myších Treg. Tyto výsledky potvrzují validitu signatury exprese genů v Treg, které se vyskytují v nádorech, což dává možnost pochopit jejich roli v nádorové progresi a zacílit na ně během léčby.
http://www.pnas.org/content/115/45/E10672

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 45
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/45