Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS October 09, 2018

PNAS

PNAS October 09, 2018

09.10.2018

VEGF B je silný antioxidant

VEGF B byl objeven již před mnoha lety. Zatímco VEGF A byl detailně zkoumán, resp. jeho funkce, u VEGF B tomu tak není. Nejsou známy funkce ani zapojení do signalizace. Léky, které inhibují VEGF B a ostatní členy VEGF rodiny, jsou často využívány v léčbě pacientů s neovaskulárními nemocemi.
Je tedy nezbytné hlouběji poznat funkce VEGF B. Autoři k výzkumu VEGF využili myší model, kdy ztráta genu vegf b vedla k retinální degeneraci. V modelu retinitis pigmentosa vede podání VEGF B k záchraně retinálních buněk. Při zkoumání přesného zapojení VEGF B bylo zjištěno, že tento zvyšuje expresi mnoha genů zapojených do antioxidačních reakcí, hlavně to byl gen Gpx1. Ztráta Gpx1 výrazně snižuje ochranný vliv VEGF při progresi poškození sítnice. Antioxidační funkce VEGF B je zprostředkována vazbou na VEGFR1. Oxidační stres není zapojený jen do nemocí sítnice, ale do velkého množství nemocí. Tento poznatek je tedy velmi důležitý a využitelný v praxi.


http://www.pnas.org/content/115/41/10404

Deficit MAVS indukuje dysbiózu a proalergický fenotyp

Výrazné změny ve střevní mikrobiotě (dysbióza) hraje klíčovou roli ve vývoji imunitního systému, tedy i hypersenzitivních poruch. Přesné mechanismy, které jsou zapojeny do interakcí a ovlivnění imunitního systému mikrobiotou zatím nejsou přesně odhaleny.
Studie oddálené hypersenzitivní odpovědi (DTH) u myší vedly k ozřejmění patofyziologie lidské kontaktní dermatitidy. V této studii autoři popisují negativně regulační roli MASV (Mitochondrial Antiviral Signaling Protein) v případech DTH. MASV je adaptor spojený s RIG-I-like receptory, jedná se o nitrobuněčné receptory, které rozeznávají nebezpečné vzory, např. virovou RNA. MASV moduluje ekologii střevních bakterií. Společný chov a fekální transplantace odhalily, že dochází k dysbióze u myší Mavs−/−. Dochází také k proalergickému fenotypu. DTH senzitizace je spojená se zvýšenou střevní permeabilitou a bakteriální translokací do lymfoidních orgánů a zvyšuje se vážnost DTH.
Podařilo se tedy potvrdit vliv RIG-I-like signalizace na střevní mikrobiotu, což vede ke zhoršení projevů DTH. Je tedy možné, že pomocí manipulace se střevní mikrobiotou je možné ovlivnit i alergické reakce.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 41
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/41