Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

24.09.2020

Avelumab jako udržovací terapie u pokročilého či metastatického uroteliálního karcinomu

Chemoterapeutika založená na platině jsou léčebnou volbou u pokročilého uroteliálního karcinomu. Efektivitu léčby, tedy i přežití bez progrese a celkové přežití, snižuje narůstající rezistence karcinomů. Autoři studie testovali klasickou podpůrnou udržovací léčbu s přidáním avelumabu u pacientů s pokročilým, neresekabilním či metastatickým uroteliálním karcinomem, u nichž nedošlo po terapii první linie k progresi (6 cyklů gemcitabinu + cisplatina/karboplatina). Primárním sledovaným parametrem bylo celkové přežití mezi pacienty a celkové přežití mezi PD-L1 pozitivními pacienty. Sekundárním parametrem byla doba přežití bez progrese a bezpečnost. Do studie bylo zařazeno 700 pacientů s pokročilým nebo metastatickým uroteliálním karcinomem.
Přidání avelumabu ke klasické podpůrné udržovací terapii vedlo k prodloužení celkového přežití v porovnání se samotnou klasickou terapií. Celkového přežití o jeden rok dosáhlo 71,3 % pacientů s avelumabem a 58,4 % s klasickou terapií (medián přežití byl 21,4 vs. 14,3 měsíce). Avelumab také prodloužil dobu přežití PDL-1+ pacientů, roční přežití bylo dosaženo u 79,1 % vs. 60,4 %. Medián doby přežití bez progrese byl 3,7 vs. 2,0 měsíce v celé populaci a v populaci PDL-1+ to bylo 5,7 vs. 2,1 měsíce. Incidence všech nežádoucích účinků byla 98 % s avelumabem a 77,7 % s klasickou léčbou. Grade 3 a vyšší intenzita nežádoucích účinků byla zachycena u 47,4 % vs. 25,2 %.
Klasická léčba kombinovaná s udržovací terapií avelumabem signifikantně prodlužuje celkové přežití pacientů s uroteliálním karcinomem.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2002788

Inhibice KRASp.G12C sotorasibem v případě pokročilých solidních tumorů
Zatím neexistovala terapie zaměřená na KRAS mutace u solidních nádorů. U 13 % pacientů s nemalobuněčným karcinomem plic (NSCLC) a u 1–3 % pacientů s kolorektálním karcinomem se vyskytuje mutace KRASp.G12C. Na tuto mutaci cílí malá molekula sotorasib.
Byla provedena studie zahrnující 129 pacientů (59 s NSCLC, 43 s kolorektálním karcinomem a 28 s jiným typem solidního nádoru). Pacientům byl orálně 1× denně podáván sotorasib. Primárním sledovaným parametrem byla bezpečnost a sekundárním farmakokinetika a objektivní odpověď na léčbu.
Pacienti byli předtím léčeni protinádorovou terapií. U 73 pacientů se projevily s léčbou spojené nežádoucí účinky. Patnáct pacientů vykazovalo grade 3 nebo 4. Ve skupině NSCL byla potvrzena objektivní odpověď (částečná nebo kompletní) u 19 pacientů, u 52 pacientů došlo ke kontrole nemoci (objektivní odpověď nebo stabilní nemoc). Medián přežití bez progrese byl 6,3 měsíce. Ve skupině s kolorektálním karcinomem byla potvrzena odpověď u 3 pacientů, 31 pacientů mělo nemoc pod kontrolou a medián přežití bez progrese byl 4 měsíce. Odpověď byla zachycena také u pacientů s karcinomem slinivky, endometria, apendixu a s melanomem.
Sotorasib vykazuje slibnou protinádorovou aktivitu u předléčených pacientů s pokročilým solidním karcinomem s mutací KRASp.G12C.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1917239

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 383 NO. 13
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/383/13