Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

13.02.2019

Randomizovaná studie e-cigarety vs. nikotinová náhradní terapie

V současné době se často setkáváme s lidmi, kteří během odvykání kouření využívají elektronickou cigaretu. Je však málo dat, která by popisovala efektivitu e-cigarety v porovnání s nikotinovými produkty (náplast, žvýkačka).
Autoři vytvořili studii, jíž se účastnilo 886 kuřáků. Ti byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina užívala nikotinové produkty dle volby účastníka, druhá skupina pak e-cigaretu. Léčbu provázela také pravidelná podpora odborníků. Nastavenou léčbu dodržovali kuřáci 3 měsíce.
Primárním sledovaným znakem byla abstinence po dobu 1 roku, která se ověřovala biochemicky. Ti, kteří se neúčastnili konečného vyhodnocení, byli zařazeni do skupiny kuřáků, nikoli abstinentů. Sekundární výstup se zaměřil na zkušenosti odvykajících kuřáků a respirační symptomy.
Míra abstinence po 1 roce byla 18% u pacientů s e-cigaretou a 9,9% u pacientů s terapií s náhradou nikotinu. Kuřáci, kteří byli zařazeni do skupiny s e-cigaretou, také vydrželi produkt užívat déle než ti na nikotinové náhradě (52 týdnů to bylo 80 % vs. 9 %).
Účastníci popisují iritaci v krku, a to u 65,3 % v případě e-cigarety a 51,2 % na nikotinové terapii. Nevolnost se objevila častěji u účastníků ve skupině s nikotinovou náhradou 37,9 % vs. 31,3 %. Ve skupině s e-cigaretou došlo rychleji k vymizení kašle a zahlenění.
E-cigarety jsou efektivním prostředkem při odvykání kouření, má lepší výsledky než náhradní nikotinová terapii.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1808779

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 380 NO. 7
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/380/7