Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JID

JID

JID

30.09.2021

HOPX vykazuje onkogenní aktivitu během vývoje skvamózního karcinomu kůže

Skvamózní karcinom kůže (SKK) je označení pro skupinu heterogenních nádorů, které vznikají hlavně v oblastech vystavených slunečnímu záření. Stále se hledají mechanismy, které se na vzniku a progresi SKK podílejí. Autoři se zaměřili na HOPX (homeodomain-only protein homeobox), což je protein nevážící se na DNA, který ovlivňuje buněčnou proliferaci a diferenciaci, v kůži kontroluje formování epidermis a jeho exprese se zvyšuje u mnoha kožních patologií. HOPX může mít v případě karcinogeneze duální roli, tj. fungovat jako onkogen i jako tumor supresorový gen. Zapojení HOPX do patogeneze SKK bylo zjišťováno in vitro i in vivo. Zablokování HOPX v SKK buňkách inhibovalo proliferaci a invazivitu nádoru, a to i díky indukci apoptózy. Metylace dvou alternativních HOPX promotorů vedla k odlišné expresi HOPX transkriptů v normálních keratinocytech a SKK buňkách.
Studie prokazuje, že HOPX působí v patogenezi SKK jako onkogen, nejpravděpodobněji díky aktivaci druhého alternativního promotoru a modulaci apoptózy.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(21)01131-3/fulltext

Biologický efekt omega-3 polynenasycených mastných kyselin na 3D model psoriatické kůže

Klinické studie ukazují, že dieta bohatá na omega-3 polynenasycené masné kyseliny mírní příznaky u pacientů s psoriázou. Mechanismus tohoto účinku se snažili rozšifrovat autoři studie. Zaměřili se na kyselinu alfa-linolenovou (ALA) a její vliv na proliferaci a diferenciaci psoriatických keratinocytů ve 3D kožním modelu. Modely byly vytvořeny pro zdravou i psoriatickou kůži. Při vytváření byla média buněčné kultury obohacená také o 10 μM ALA. V psoriatickém modelu snížila přítomnost ALA proliferaci keratinocytů a zlepšila diferenciaci epidermis (snížení Ki67 a zvýšení exprese filagrinu a lokrinu). Přidaná ALA byla inkorporována do epidermálních fosfolipidů a metabolizována na dlouhořetězcové n-3 polynenasycené mastné kyseliny, hlavně na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Suplementace ALA vedla také ke zvýšení hladin derivátů EPA a snížení hladin derivátů omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Došlo také k extracelulárním změnám v signalizaci zprostředkované kinázami 1 a 2.
Výsledky ukazují, že ALA snižuje patogenní fenotyp u psoriázy a normalizuje proliferaci a diferenciaci keratinocytů in vitro.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(21)01126-X/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 141, Issue 10, p2311-2546, e119-e129
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1523-1747
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(21)X0011-5