Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JID May 2020

JID

JID May 2020

27.04.2020

Kolonizace Staphylococcus aureus je zvýšená v kožních lézích u SLE a je podporována IFN zprostředkovaným narušením kožní bariéry

Systémový lupus je spojený s výskytem kožních zánětů, zatím však nebyl popsán mechanismus, který za kožními záněty u pacientů se SLE stojí. V kůži bez lézí pacientů se SLE je zvýšená hladina IFN typu I, které podporují vznik zánětlivé odpovědí. Staphylococcus aureus indukuje produkci IFN a může tedy hrát roli v kožních zánětech u SLE. Autoři potvrdili, že v kožních lézích u SLE je vyšší kolonizace (cca o 50 %) S. aureus. Dále zjišťovali vliv IFN na kolonizaci S. aureus, vliv IFN typy I i II na adherenci a invazi. Adherence se zvýšila u S. aureus vystavených IFN alfa i gama, ale IFN gama inhiboval invazi. Microarray data a RNA sekvenování z keratinocytů SLE kožních lézí odhalilo snížení exprese bariérových genů, jako jsou geny pro filaggrin, loricrin, a SLE keratinocyty vykazovaly nárůst S. aureus vážících integrinů. Tyto se SLE spojené změny mohou být replikovány kultivací keratinocytů v IFN.
Získaná data naznačují, že chronická expozice IFN indukuje narušení bariéry, které umožní kolonizaci SLE lézí S. aureus.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(19)33500-6/fulltext


Kolonizace Staphylococcus aureus je zvýšená vlivem interakce NETs s keratinocyty

Staphylococcus aureus je fakultativní patogen, který se často nachází na pokožce, které je nějak postižení, např. atopickou dermatitidou. V této studii autoři sledovali funkční roli neutrofilů v iniciálním kroku při kolonizaci kůže S. aureus. Dále se zaměřili na to, jak kožní komenzálové modulují S. aureus indukované rekrutování neutrofilů do kůže. Ke studii využili kolonizační epikutánní myší model. Zjistilo se, že kožní zánět indukovaný mechanickým postižením kůže rekrutuje neutrofily a to koreluje se zvýšením kolonizace kůže S. aureus. Deplece neutrofilů in vivo redukuje kolonizace S. aureus a in vitro kokultivace primárních keratinocytů s neutrofily podporuje adherenci S. aureus. Za nárůst kolonizace je odpovědná tvorba extracelulárních sítí neutrofily (NETs), které interagují s keratinocyty. Dále se prokázalo, že S. epidermidis, součást mikrobioty kůže, může redukovat S. aureus indukované rekrutování neutrofilů kůže. Data naznačují, že mikrobiota má ochranný vliv před infekcí S. aureus a omezuje infiltraci kůže neutrofily, jejichž NETs jsou odpovědné za zvýšení kolonizace kůže S. aureus.

https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(19)33474-8/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 140, Issue 5, p927-1114, e49-e60
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1523-1747
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(20)X0005-4