Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JEM

JEM

JEM

03.08.2021

Zlepšení emfyzému obnovením plicních endotelových buněk

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je spojená s chronickým zánětem v dýchacích cestách a emfyzémem. To vede k obstrukcím v plicích, ke snížení jejich kapacity a respiračnímu selhávání. Krom zánětu můžeme u pacientů s CHOPN a emfyzémem najít také dysfunkci mikrovaskulatury v dýchacích cestách. Doposud nebylo jasné, zda je abnormální epitel cév zapojen do CHOPN a emfyzému či je to následek nemoci. Autoři prokázali důležitou roli endotelových buněk v patogenezi CHOPN a emfyzému v lidské tkáni a v myším modelu emfyzému. Poškozená oblast dýchacích cest vykazovala výraznou ztrátu endotelových buněk a transkripční profilování odhalilo, že jsou v apoptotickém, angiogenním a zánětlivém stavu. Alveolární destrukce byla „zachráněna“ intravenózním podáním zdravých endotelových buněk. Negativní roli ve zkoumané patogenezi hrál LRG1 (leucine-rich alfa-2-glycoprotein-1) a delece Lrg 1 v endotelových buňkách zabránila další ztrátě endotelových buněk a alveolární regresi. Zacílení na biologii endotelových buněk a inhibice LRG1 signálních cest může být dobrou léčebnou strategií v léčbě CHOPN a emfyzému.

https://rupress.org/jem/article/218/8/e20200938/212491/Reversal-of-emphysema-by-restoration-of-pulmonary


Bromodoménový protein BRD4 řídí a udržuje CD8 T lymfocytární diferenciaci během infekce

Během infekce dochází k diferenciaci CD8 T lymfocytů do funkčně různorodých efektorových a paměťových buněčných populací, které jsou nezbytné pro ukončení infekce a pro udržení dlouhodobé imunity. Skrze malomolekulární inhibitory a genetické delece byla odhalena důležitá role BRD4 v podpoře diferenciace a udržení terminálně diferencovaných CD8 T lymfocytů během infekce. BRD4 je nukleární protein z rodiny BET, interaguje a modifikuje chromatin. BRD4 váže na regulační oblasti důležité pro diferenciaci T lymfocytů do efektorových buněk a kontrolu transkripční aktivity terminálních specifických enhancerů. Indukovaná delece Brd4 nebo jeho inhibice zhoršila udržení fenotypu terminálních efektorových T lymfocytů. BRD4 byl také nezbytný pro terminální diferenciaci CD8 T lymfocytů v nádorovém mikroprostředí. BRD4 tedy koordinuje aktivitu cis regulačních elementů, které kontrolují osud CD8 lymfocytů a stabilitu jejich linií.
https://rupress.org/jem/article-abstract/218/8/e20202512/212191/Bromodomain-protein-BRD4-directs-and-sustains-CD8?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 218, Issue 8
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: https://rupress.org/jem/issue/218/8