Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JEM

JEM

JEM

03.09.2019

Vážná chřipkou způsobená pneumonitida u dětí s vrozeným TLR3 deficitem

Autozomálně recesivní IRF7 a IRF9 deficit narušuje typ I a III IFN imunitu a je podkladem pro vážný průběh pneumonitidy vyvolené chřipkou. V tomto textu autoři zdokumentovali případy 3 nepříbuzných dětí s nákazou virem chřipky A (IAV), která se manifestovala jako ARDS. Tyto děti byly heterozygoty pro vzácné TLR3 varianty (P554S u dvou pacientů a P680L u jednoho pacienta) způsobující autozomálně dominantní TLR3 deficit. AD TLR3 deficit může být také příčinou HSV-1 encefalitidy narušením produkce IFN v CNS. TLR3 mutované leukocyty produkují normální hodnoty IFN v odpovědi na IAV. TLR3 mutované fibroblasty produkují nižší množství IFN beta a lambda a vykazují zvýšenou citlivost na virovou infekci. Navíc se podařilo prokázat, že indukované pluripotentní kmenové buňky získané z pulmonálních epiteliálních buněk jsou citlivé k infekci IAV. Léčba podáváním IFN-α2b nebo IFN-λ1 zlepšuje fenotyp a mírní projevy nákazy. AD TLR3 deficit tedy může být mechanismem odpovědným za IAV-ARDS narušením TLR3-dependentní typ I a III IFN mediované odpovědi pulmonálních epiteliálních buněk.
http://jem.rupress.org/content/216/9/2038


NK buňky přepínají od granzymem B zprostředkovaného zabíjení k death receptorem zprostředkované cytotoxicitě během sériového zabíjení

NK buňky eliminují viry infikované a nádorové buňky uvolněním cytotoxických granulí, které obsahují granzym B nebo zapojují death receptory, které spouští kaspázové kaskády. Mechanismus „přepínání“ mezi oběma způsoby zabíjení není doposud znám. Autoři souběžně měřili aktivity granzymu B a kaspázy 8 v nádorových buňkách po kontaktu s lidskými NK buňkami. Bylo zjištěno, že NK buňky přecházejí z rychlého granzymem B indukovaného zabíjení nádorových buněk k pomalému zabíjení zprostředkovanému aktivací death receptorem při opakovaném setkání s nádorovými buňkami. Kontakt s cílovou buňkou vede k redukci intracelulárního granzymu B a perforinu a zvyšuje expresi povrchového CD95L na NK buňkách v průběhu času. Bez perforinu nejsou NK buňky schopné provést granzymem mediované zabití a mohou zabíjet jen díky death receptorům. Absence CD95 na nádorových buňkách nenarušuje granzymem mediované sériové zabíjení. Výsledky ukazují, že granzymem a receptory zprostředkovaná cytotoxicita je u NK buněk u sériového zabíjení regulována rozdílně.
http://jem.rupress.org/content/216/9/2113

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 216, No. 9
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: http://jem.rupress.org/content/216/9