Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

08.02.2022

Zkušenosti s kultivovanou tkání brzlíku v léčbě 105 dětí

V současné době není žádná schválená terapie pro vrozenou athymii, která je spojená s imunodeficitem a časnou mortalitou vinou infekcí a imunitní dysregulace. Během let 1993 až 2022 bylo provedeno 10 studií, v nichž bylo 105 dětských pacientů léčeno kultivovanou tkání brzlíku (CTT). Sledovaly se hlavně vývoj T lymfocytů a nežádoucí reakce na léčbu. Celkem 95 pacientů s vrozenou athymií bylo zařazeno do analýzy účinnosti léčby. Dle Kaplanova-Meierova odhadu byla míra přežití v prvním roce 77 % a ve druhém 76 %. Během prvního roku zemřelo 21 pacientů před tím, než se jim vytvořily naivní T lymfocyty. Jeden pacient zemřel ve druhém roce po léčbě CCT. Další tři úmrtí neměla souvislost s imunodeficitem. U několika pacientů se během prvního roku objevila alopecie, autoimunitní hepatitida, psoriáza a psoriatická artritida. Míra výskytu infekcí, projevů reakce štěpu proti hostiteli a autoimunitní cytopenie se snížila přibližně za rok po léčbě CTT.
Léčba CTT vede u většiny pacientů k imunitní rekonstituci, která je schopná chránit pacienty před infekcemi a zvyšuje přežití již po šesti až dvanácti měsících.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)01056-3/fulltext

Chymáza z mastocytů ovlivňuje funkce primárních lidských fibroblastů z dýchacích cest

Mastocyty hrají důležitou roli v patogenezi astmatu. Během zánětlivých reakcí dochází k degranulaci a uvolnění pro mastocyty specifických proteáz. V této studii autoři zjišťovali, jak mastocytární proteázy ovlivňují funkce lidských plicních fibroblastů (HLFs). U HLFs vystavených chymáze došlo k morfologickým změnám, tj. k buněčné kontrakci. V přítomnosti tryptázy ke změnám morfologie nedošlo. Chymáza neovlivnila viabilitu a proliferaci HLFs, ale měla výrazný efekt na produkci složek asociovaných s extracelulární matrix, včetně degradace fibronektinu, kolagenu-1 a aktivace metaloproteázy 2. Chymáza také indukovala uvolnění řady chemotaktických faktorů. Médium získané z HLFs vystavených chymáze působilo chemotakticky na neutrofily. Transkriptomová analýza odhalila, že chymáza indukuje transkripci prozánětlivých genů v HLFs. Tryptáza měla na transkripci těchto genů minimální vliv. Výsledky tedy ukazují, že nikoli tryptáza, ale chymáza z mastocytů ovlivňuje morfologii a hlavně funkce HLFs.

https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)01140-4/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 149Issue 2
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(21)X0013-9