Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

09.07.2021

Aktivace bazofilů po aplikaci vakcíny BNT162b2 je u pacientů s alergií na polyethylenglykol

vyvolaná PEGylovanými lipidovými nanočásticemi
Mechanismus, který stojí za alergickou reakcí na vakcínu BNT162b2 proti COVID-19 (Comirnaty od společnosti Pfizer; Pfiz), zatím není plně vysvětlen. Zdá se, že důležitou roli hraje polyethylenglykol (PEG) obsažený v lipidové nanočástici.
Autoři provedli u tří pacientů s předchozí alergickou reakcí na PEG a tří zdravých kontrol kožní testy a test aktivace bazofilů (exprese CD63) v reakci na PEG, polysorbát 80, vakcíny Pfiz a AZD1222 (AstraZeneca; AZ) a v nich obsažené sloučeniny.
U pacientů s alergií na PEG vyšly kožní testy s Pfiz pozitivně, zatímco kožní testování na samotný PEG vyšlo u 2 ze 3 pacientů negativně. Jeden pacient měl alergickou reakci jak na Pfiz, tak na AZ, a to vinou zkřížené reaktivity na PEG a polysorbát. Pfiz, nikoli PEG samotný, indukoval aktivaci bazofilů u všech pacientů, a to v závislosti na dávce. Stejná bazofilní aktivace může být indukována PEGylovaným liposomálním doxorubicinem. To naznačuje, že právě PEGylované lipidy, nikoli PEG v přirozeném stavu, spouští degranulaci.
Studie tedy ukazuje, že modifikovaný PEG vázaný na lipidové nanočástici vakcíny od společnosti Pfizer má potenciál spustit anafylaktickou reakci. Navíc se zjistilo, že kožní testy nemusí tento typ alergie odhalit.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)00731-4/fulltext


Delece IL-4Rα signalizace na B lymfocytech limituje hyperreaktivitu závislou na dávce antigenu

B lymfocyty hrají důležitou roli v alergiích. Jsou producenty IgE. IL-4 receptor α (IL-4Rα) je klíčový v patogenezi alergického astmatu a reguluje produkci cytokinů typu 2, sekreci IgE a hyperreaktivitu dýchacích cest. IL-4 aktivace zajišťuje také diferenciaci B lymfocytů do efektorových B2 lymfocytů (Be2). Autoři se rozhodli přesně zjistit zapojení IL-4Rα-odpovídavých B lymfocytů a Be2 v experimentálním alergickém astmatu. Za použití myší s delecemi IL-4Rα či deficitem IL-4 a IL-13 zjistili, že IL-4Rα signalizace na B lymfocytech je důležitá pro optimální Th2 alergickou imunitní odpověď, hlavně v případě omezeného množství alergenu. IL-4Rα signalizace je nezbytná pro vznik germinálních center v efektorové fázi alergické reakce. Be2 buňky hrály zásadní roli v hyperreaktivitě dýchacích cest, ale neovlivnily další parametry. Výsledky dokazují, že IL-4Rα signalizace na B lymfocytech je zapojena do patogeneze alergického astmatu, neboť je nezbytná pro optimální Th2 odpověď, funkci Be2, formování germinálních center, tj. včetně aktivity folikulárních T lymfocytů, a to i v případě, že je organismus vystaven nízké dávce alergenu.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(20)32425-8/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 148, Issue 1
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(21)X0006-1