Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

08.06.2021

Regulační B lymfocyty kontrolují hyperaktivitu dýchacích cest a remodelaci v plicích v myším modelu astmatu

Astma je chronické plicní onemocnění, které má multifaktoriální základ. Vliv regulačních B lymfocytů na hyperaktivitu dýchacích cest (AHR) a jejich remodelaci zatím nebyl hlouběji zkoumán.
Cílem studie bylo zjistit, jakou roli hrají B lymfocyty v modelu myšího astmatu vyvolaném roztoči. Funkce B lymfocytů byly analyzovány u wild-type myší (WT) a u myší s deficitem B lymfocytů (defB).
Po sensitizaci roztoči došlo u WT i defB myší k rozvoji AHR, ale AHR byla výrazně silnější u defB myší, a to jak dle měření plicních funkcí, tak dle analýzy vzorků plicní tkáně. Remodelace dýchacích cest byla také výrazně horší u defB myší. Byla spojená s tvorbou kolagenových depozit v dýchacích cestách. Naopak došlo ke snížení počtu tlumivých FoxP3+ a FoxP3– T lymfocytů produkujících IL-10. Adoptivní transfer IL-10 produkujících B lymfocytů do defB myší před sensitizací alergenem snížil závažnost alergické reakce a remodelaci plic. Došlo také ke zvýšení počtu FoxP3+ regulačních T lymfocytů (Treg). Transfer B lymfocytů neprodukujících IL-10 do defB nezmírnil AHR ani remodelaci, ale zvýšil počty Treg.
Výsledky dokládají, že regulační B lymfocyty mají důležitou roli v kontrole plicních funkcí a remodelaci dýchacích cest.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(20)31634-1/fulltext


Inhibice C5aR neimunitních buněk suprimuje zánět a udržuje integritu epitelu u SARS-CoV-2 infekce epitelu dýchacích cest

Přehnaná zánětlivá reakce stojí za těžkým průběhem infekce SARS-CoV-2. Hyperaktivace komplementu byla u pacientů s MERS, SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2 spojena s poškozením plic.
Autoři zjišťovali zapojení komplementového faktoru C3 do patologie zánětu, a to na 3D modelu tkání pacientů infikovaných SARS-CoV-2.
Primární normální epitelové buňky malých dýchacích cest a bronchiolů odpovídají na infekci virem zvýšenou mobilizací lokálního C3. SARS-CoV-2 vedl k zvýšené intracelulární aktivaci komplementu a destrukci integrity epitelu v jednovrstvé kultuře primárních lidských buněk dýchacích cest a na modelu vysoce diferencovaných, pseudostratifikovaných, hlen produkujících buněk řasinkového epitelu. 3D kultury infikované SARS-CoV-2 produkovaly výrazně vyšší množství C3a a IL-6, MCP-1, IL-1alfa a RANTES.

Výsledky ukazují, že zacílení na anafylatoxinové receptory C3a receptor a C5a receptor na neimunitních respiračních buňkách může sloužit jako prevence přehnaného zánětu v dýchacích cestách.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)00560-1/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 147, Issue 6
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(21)X0005-X#closeFullCover