Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

08.09.2019

Butyrát zmírňuje alergický zánět v dýchacích cestách limitací migrace a přežití eozinofilů

Plicní eozinofilie je považována za jednu z nejdůležitějších příčin rozvoje alergického plicního zánětu. Krátkořetězcové mastné kyseliny (SCFA), např. acetát, propionát, butyrát, jsou produkovány v GIT komenzálními bakteriemi a absorbovány do krevního oběhu. Předešlé studie prokázaly, že SCFA mohou mírnit astma. Autoři se rozhodli zjistit vliv SCFA na eozinofily a také na myši s alergickým astmatem.
Eozinofily od dárců byly vystaveny SCFA a došlo k potlačení mnoha eozinofilních funkcí, např. adhezi k endotelu, migraci a přežití. Tento efekt byl nezávislý na GPR41 a GPR43, ale byl spojený s histonovou acetylací, SCFA působily podobně jako pan-histonový deacetylázový inhibitor. Ve studii na myším modelu alergického astmatu se potvrdily výsledky z in vitro studie. U myší se výrazně snížila eozinofilie, došlo k poklesu hodnot cytokinů spojených s Th2 reakcí v bronchiální tekutině a snížila se hyperresponzivita dýchacích cest.
In vitro i in vivo studie potvrdily, že SCFA mají protialergický potenciál, neboť působí na eozinofily a omezují jejich funkce.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(19)30613-X/abstract


NOD-like receptorová rodina, NLRP3, vede k zánětu, pyroptóze a produkci hlenu v epitelu dýchacích cest při infekci rhinovirem

Epitel dýchacích cest udržuje slizniční homeostázu a efektivně modulují odpověď na patogeny. Role epiteliálních NOD-like receptorů a tvorba NLRP 3 (pyrin domain containing 3) inflamazomů během infekce lidským rhinovirem zatím nebyla popsána.
Autoři zjišťovali buněčné mechanismy a funkce, které jsou mediovány epiteliálními NLRP3 inflamazomy během hRV infekce. Byl využit model s primárními lidskými progenitory pro nosní epitel a diferencované buňky nosního epitelu, které byly nakaženy rhinovirem. To vedlo k sekreci IL-1beta, která je závislá na aktivaci NLRP3, a pyroptóze u progenitorů i diferencovaných buněk. Tento výsledek byl závislý na aktivaci osy DDX33/DDX58‒NLRP3‒kaspáza-1‒GSDMD. V diferencovaných buňkách může vést infekce hRV, a tedy i aktivace zmíněné osy, také k aktivaci MUC5AC. Výsledky potvrzují, že NLRP3 inflamazomová signalizační cesta je odpovědná na supresi hRV replikace v epitelu dýchacích cest a že hRV infekce v chronickým zánětem postižené nosní sliznici vede k nadprodukci hlenu. Exprese NLRP3 a IL-1beta je výrazně zvýšená v hRV infikovaných epitelových buňkách v porovnání s neinfikovanými, to je spojené i s hyperplazií pohárkových buněk.
Infekce hRV tedy vede k zánětlivé odpovědi zprostředkované osou zahrnující aktivaci NLRP3, která je spojená s pyroptózou a produkcí hlenu v dýchacích cestách. Jedná se o základní mechanismus, jakým dochází k remodelaci epitelu vlivem infekce hRV.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(19)30623-2/abstract

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 144, Issue 3, p627-874
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(18)X0011-6