Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

10.08.2019

Profylaktické podávání azitromycinu pacientům s primárním protilátkovým deficitem

Nedostatek ochranných protilátek, primární protilátkový deficit (PAD), je spojený s vyšším výskytem respiračních infekcí, což vede k poškození plicní tkáně. Makrolidová profylaxe se ukázala být účinnou u pacientů s chronickými respiračními nemocemi.
Autoři vytvořili 3letou dvojitě zaslepenou placebem kontrolovanou randomizovanou klinickou studii zjišťující, zda podávání 250 mg azitromycinu (1tbl 3x týdně po dobu 2 let) může redukovat exacerbace respiračních obtíží a chronických infekčních nemocí u pacientů s PAD. Primárním výstupem byl počet respiračních exacerbací během roku. Sekundárním výstupem byl nástup první exacerbace, nutnost přidání antibiotik, počet hospitalizací a bezpečnost.
Studie se účastnilo 89 pacientů. 44 užívali azitromycin a 45 placebo. Počet exacerbací byl 3,6/pacient/rok ve skupině s azitromycinem a u placeba to bylo 5,2 exacerbací/pacient/rok. Ve skupině s azitromycinem bylo HR (hazard ratio) pro akutní exacerbaci 0,5, pro hospitalizaci 0,5. Nutnost dalšího podání antibiotiky 2,3/pacient/rok u azitromycinu a 3,6/pacient/rok u placeba. Nejčastěji se jednalo o infekce bakteriemi Haemophilus influenzae a Streptococcus pneumoniae, které nebyly citlivé na makrolidy. Bezpečnost azitromycinu byla srovnatelná s placebem.
Studie dokládá, že profylaktické podávání makrolidů vede ke snížení výskytu exacerbací, nutnosti hospitalizace i podávání dalších antibiotik u pacientů s PAD.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(19)30388-4/abstract


IVIG indukují produkci IL-4 v lidských bazofilech přes signalizaci povrchově vázaných IgE

IVIG vykazují protizánětlivé účinky díky zapojení do mnoha imunitních funkcí a mechanismů. Autory studie zajímal vliv IVIG na lidské bazofily.
Izolovali cirkulující bazofily ze zdravých dárců, které byly kultivovány v přítomnosti IL-3, IL-33, GM-CSF, thymického stromálního lymfopoietinu nebo IL-25. Poté byl testován efekt IVIG a F(ab') a Fc IVIG fragmentů na expresi různých povrchových molekul kultivovaných bazofilů, na produkci cytokinů a uvolnění histaminu bazofily a fosforylaci slezinné tyrozinové kinázy. Byl sledován také fenotyp bazofilů u IVIG léčených pacientů s myopatií.
Autoři zjistili, že IVIG přímo aktivuje IL-3 vystavené bazofily, ale IL-33 a další cytokiny nemají na účinky IVIG na bazofily vliv. Aktivace bazofilů podáním IVIG zvyšuje expresi CD69 a sekreci IL-4, IL-6 a IL-8. IVIG léčení pacienti s myopatií mají vyšší expresi CD69 na bazofilech. Na funkce IVIG má vliv signální cesta spojená se slezinnou tyrozinovou kinázou. Ta je mediované F(ab') fragmenty. Podrobným zkoumáním se zjistilo, že IVIG tedy indukuje produkci IL-4 v bazofilech interakcí povrchově vázaného IgE, ale nezávisle na FcγRII, C-lektinových receptorech a Siglecs (sialic acid–binding immunoglobulin-like lectins ). Tato studie tedy popisuje doposud neznámou cestu podporující Th2 odpověď na podání IVIG, která je dána přímou interakcí IgG s lidskými bazofily.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)31733-0/abstract

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 144, Issue 2, p353-626
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(18)X0010-4