Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

08.03.2019

Nová role neutrofilů v IgE mediované alergii: důkaz jejich schopnosti prezentovat antigen v pozdní fázi alergické reakce

Neutrofily a alergen specifické T lymfocyty se akumulují u pacientů s alergickou late-phase reakcí (LPRs). Jejich přítomnost je spojená s vážným zánětem. U pacientů s alergickou LPR jsou zvýšené hodnoty GM-CSF, IFN gama a IL-3, které mohou konvertovat neutrofily do antigen prezentujících buněk (APC). Autoři sledovali zpracování antigenu a jeho prezentaci neutrofily u alergických pacientů. Izolovali neutrofily z periferní krve dárců a alergií na pyl břízy a stimulovali je GM-CSF, IFN gamma a IL-3. Byla sledována viabilita, exprese HLA-DR, CD80 a CD86 pomocí flowcytometrie a HLA-DM exprese pomocí imunoblotu. Důležitou součástí studie bylo sledování pohlcení antigenu, tj. alergenu Betv1, a jeho zpracování. Dále byly neutrofily využity jako APC ve společné kultuře s autologními HLA-DR-rescrected a Betv1 specifickými T lymfocyty, které reagovaly s epitopy alegenu v různých lokalizacích.
Využití stimulační cytokiny zvýšily přežití neutrofilů, pohlcení alergenu a expresi HLA-DM, HLA-DR neutrofily. Neutrofily velmi rychle degradovaly Betv1 na fragmenty obsahující relevantní epitopy pro rozpoznání T lymfocyty. Cytokiny aktivované, alergen prezentující neutrofily indukují proliferační a cytokinovou odpověď u Betv1 specifických T lymfocytů bez ohledu na epitopovou specificitu. To potvrzuje, že neutrofily jsou schopné plně zpracovat a prezentovat alergen v kontextu HLA-DR. HLA-DR+ neutrofily byly také detekovány u pacientů s kutánní alergickou LPR.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30858-3/abstract


Alergická sensitizace dýchacích cest narušuje IgG protilátkovou odpověď během bakteriální infekce

Infekce vyvolaná atypickou bakterií Mycoplasma pneumoniae je spojená s exacerbací astmatu. Astmatici mají vyšší výskyt infekcí M. pneumoniae v porovnání a neastmaticky a jsou ve vyšším riziku rozvoje invazivních respiračních infekcí. Autoři studie ověřovali hypotézu, že předchozí alergenová sensitizace ovlivňuje odpověď hostitele na chronickou bakteriální infekci. K pokusu využili myší model, a to myši wild type a myši deficitní pro IL-4 receptor alfa. Tyto byly sensitizovány pomocí OVA a následně infikovány M. pneumoniae nebo Streptococcus pneumoniae. Hodnotily se imunitní parametry po 30 dnech od infikování, což zahrnovalo buněčný i cytokinový profil v bronchoalveolární tekutině a sérové hodnoty IgG a IgE, měřila se také celková plicní RNA.
Anti-M. pneumoniae protilátková odpověď byla snížená u alergen sensitizovaných myší v porovnání a kontrolními alergenu nevystavenými zvířaty. OVA-specifická IgG odpověď byla neovlivněná. Snížená byla také produkce anti-S. pneumoniae protilátek u OVA sensitizovaných myší. Posílení anti-OVA IgE odpovědi bylo patrné jen u infekce M. pneumoniae. Deficit IL-4 receptorové signalizace obnovila anti-M. pneumoniae protilátkovou odpověď v IgG2a a IgG2b. Koncentrace cytokinů v BALF u OVA-sensitizovaných myší byla nižší než u kontrol. Reaktivita dýchacích cest po vystavení metacholinu byla u OVA-sensitizovaných M. pneumoniae infikovaných myší „odstraněna“. Autorům se podařilo prokázat, že imunitní odpověď hostitele na infekci je narušená, pokud je přítomná sensitizace alergenem. M. pneumoniae také posiluje probíhající alergickou odpověď a inhibuje plicní typ II cytokinovou odpověď a alergickou reaktivitu.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)31128-X/abstract

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 143, Issue 3, p813-1270
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(18)X0005-0