Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy he Journal of Immunology

he Journal of Immunology

he Journal of Immunology

01.04.2021

Zánětlivé faktory spojené s vážností průběhu COVID-19, které mohou pomoci předvídat progresi nemoci

Těžký průběh COVID-19 je spojený s dysregulací imunitní odpovědi a cytokinovou bouří. V této studii autoři mapovali zánětlivé parametry u pacientů s COVID-19, které by mohly pomoci předvídat progresi nemoci. Autoři se zaměřili jak na parametry v krvi, tak parametry v bronchoalveolární laváži.
Pro pacienty s COVID-19 je typický pokles CD3+, CD4+ a CD8+ T lymfocytů, naopak je patrný nárůst počtu neutrofilů v cirkulaci a zvýšený poměr neutrofilů ku lymfocytům a neutrofilů ku CD8+ T lymfocytům.
Je patrný nárůst hodnot IL-6, TNF-α, IL-1β, IL-18, IL-12/IL-23p40, IL-10, Tim-3, IL-8, proteinázy 3 asociované s neutrofilními extracelulárními pastmi (NET) a S100A8/A9. Naopak je znatelný pokles v produkci IFN-γ a clec9A (C-type lectin domain family 9 member A). Ve srovnání s pacienty s chřipkou jsou pro kritické pacienty s COVID-19 typické významně zvýšené hodnoty TNF-α, IL-18, IL-12/IL-23p40, IL-8, S100A8/A9 a Tim-3. Karcinoembryonální antigen, IL-8 a S100A8/A9 mohou sloužit jako hematologický index pro odlišení COVID-19 a chřipky.
Autoři také zjistili, že v bronchoalveolární laváži pacientů s těžkým COVID-19 v porovnání s mírnějším průběhem je vyšší koncentrace IL-6, IL-8, IL-1β, TNF-α, proteinázy 3 a 100A8/A9, a to navzdory poklesu CD4+, CD8+ T lymfocytů, B lymfocytů a NK buněk. Bronchoalveolární IL-6, karcinoembryonální antigen, IL-8, S100A8/A a proteináza 3 jsou prediktorem závažnosti COVID-19 a potenciálními markery predikujícími progresi a potenciálními terapeutickými cíli.

https://www.jimmunol.org/content/206/7/1597


Hematopoetické kmenové buňky imprintované helminty si udržují protizánětlivou trénovanou vrozenou imunitu, která oslabuje autoimunitní nemoci

Určité prozánětlivé stimuly mohou metabolicky a epigeneticky modifikovat monocyty, makrofágy nebo NK buňky, aby lépe odpovídaly na opakovanou stimulaci, což je proces známý jako „trénování“ vrozené imunity. Zatím není jasné, jak dlouho tato trénovanost vrozené imunity vydrží. Autoři zjistili, že exkrečně-sekreční produkt Fasciola hepatica (FHES; motolice jaterní) může imprintovat protizánětlivý fenotyp do dlouho žijících hematopoetických kmenových buněk (HSCs) a prekurzorů monocytů, což podporuje jejich proliferaci a diferenciaci na protizánětlivé Ly6C low monocyty. Tyto monocyty expandují a osídlují mnohé tělní kompartmenty, což zajišťuje snížení hyperodpovědi na prozánětlivé stimuly. Tyto monocyty dokážou redukovat vnímavost myší k rozvoji experimentální autoimunitní encefalomyelitidy. Myši, jimž byl aplikován FHES, mají vyšší množství alternativně aktivovaných makrofágů, sníženou reakci na Th1 a Th17. Transplantace HSCs myší léčených FHES přenesla protizánětlivý fenotyp do naivních myší. Výsledky tedy ukazují, že produkty parazitických červů mohou modulovat HSCs k podpoře vývoje protizánětlivých myeloidních buněk, což oslabuje autoimunitní nemoci zprostředkované T lymfocyty.

https://www.jimmunol.org/content/206/7/1618

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 206,Issue 7
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/206/7