Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cytotherapy

Cytotherapy

Cytotherapy

01.11.2022

Kmenové buňky z mléčných zubů vystavené metforminu podporují migraci a angiogenezi lidských endotelových buněk z pupečníkové žíly

Kmenové buňky z mléčných zubů hrají důležitou roli v tkáňovém inženýrství a regenerativní medicíně. Pro regeneraci tkání je nepostradatelná angiogeneze, kterou by mohlo být možné ovlivnit vystavením kmenových buněk metforminu.
Autoři vystavili kmenové buňky z lidských exfoliovaných zubů působení metforminu a sledovali jejich proliferaci, diferenciaci a schopnost ovlivnit migraci, chemotaxi a angiogenezi. Metformin zvýšil proliferaci kmenových buněk a jejich osteogenní, adipogenní a chondrogenní diferenciaci. Proteomové vyšetření ukázalo, že metformin výrazně zvyšuje množství 124 proteinů zapojených do nitrobuněčných procesů, včetně těch, které ovlivňují buněčnou migraci a angiogenezi, např. kináza MAPK1. Pokud byly metforminu vystavené kmenové buňky přidány k lidským endotelovým buňkám z pupečníkové žíly, došlo ke zlepšení migrace a angiogeneze. Podpora angiogeneze kmenovými buňkami předléčenými metforminem byla prokázána také in vivo.
https://www.isct-cytotherapy.org/article/S1465-3249(22)00730-7/fulltext

Lidské gingivální mezenchymální kmenové buňky zlepšují pohyb a chrání neurony před poškozením v průběhu Parkinsonovy nemoci u krys
Lidské gingivální kmenové buňky (GMSC) snadno proliferují, diferencují se do tří buněčných linií a mají imunomodulační vlastnosti. V této studii autoři zjišťovali, jak ovlivní GMSC průběh Parkinsonovy nemoci u krys. Nitrožilní aplikace GMSC vedla ke zlepšení pohyblivosti krys. Bližší analýza zjistila, že GMSC ochránily neurony produkující tyrozinovou hydroxylázu, snížily aktivaci astrocytů a další patologické změny ve striatu. Navíc se zvýšila regulace molekul, které jsou zapojené do regenerace nervů, snížilo se poškození mitochondrií a produkce kyslíkových radikálů. GMSC tedy dokázaly dobře chránit neurony před poškozením.

https://www.isct-cytotherapy.org/article/S1465-3249(22)00705-8/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 24, Issue 11
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1477-2566
Odkaz na stránky: https://www.isct-cytotherapy.org/issue/S1465-3249(22)X0011-X