Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Immunity

Cell - Immunity

Cell - Immunity

16.12.2021

Indolamin 2,3-dioxygenáza 1 je nezbytná pro udržení dlouhodobé protilátkové odpovědi

Humorální imunita je nezbytná pro ochranu před patogeny a je možné ji navodit také imunizací/očkováním. Dlouhotrvající protektivní imunita závisí na trvalé produkci neutralizujících protilátek dlouhožijícími plazmatickými buňkami (LLPCs). LLPCs nejsou primárně dlouhožijící. Aby se z nich dlouhožijící staly, vyžadují další stimulaci, která podpoří jejich přežití, a tím i dlouhodobou protilátkovou imunitu. Autoři zjistili, že imunosupresivní enzym indolamin 2,3-dioxygenáza 1 (IDO1) je nezbytný pro udržení protilátkové odpovědi LLPC. Aktivace IDO1 je indukovaná po kontaktu CD80/CD86 na dendritických buňkách a CD28 na LLPC. Katabolickým produktem IDO1 je kynurenin, který aktivuje aryl hydrokarbonový receptor na LLPC, což zvyšuje expresi CD28 a signalizaci umožňující přežití.

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(21)00411-8

Lipidové nanočástice zvyšují účinnost mRNA a proteinových podjednotkových vakcín indukcí robustní odpovědi folikulárních T lymfocytů a humorální odpovědi
Adjuvantní látky ve vakcíně mají výrazný vliv na její účinnost, tj. na sílu odpovědi imunitního systému. V této studii autoři testovali lipidové nanočástice, které se dnes používají v mRNA vakcínách. Autoři v pokusu na myších použili chřipkovou a SARS-CoV-2 mRNA vakcínu a proteinové podjednotkové vakcíny a zjistili, že adjuvantní látky podporují silnou aktivitu folikulárních T lymfocytů, tvorbu germinálních center, tvorbu dlouhožijících plazmatických buněk a paměťových B lymfocytů. Lipidové nanočástice stimulují imunitní systém výrazněji než často používaný adjuvans MF-59 AddaVax. Adjuvantní kapacita lipidových nanočástic je založená na přítomnosti ionizovatelných lipidových částic a na indukci produkce IL-6, nedochází však k aktivaci MyD88 nebo MAVS. Lipidové nanočástice by se tak mohly stát adjuvans i pro další vyvíjené vakcíny.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(21)00490-8

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 54, Issue 12
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-4180
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(20)X0013-6