Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Immunity

Cell - Immunity

Cell - Immunity

19.07.2020

Neonatální expozice antigenům derivovaným z komenzálních bakterií podporuje vývoj B-1 lymfocytárního repertoáru

B-1 B lymfocyty vznikají z jiného vývojového programu, který je odlišný od konvenčních B lymfocytů. B-1 lymfocyty se vyvíjí skrze pozitivní selekci závislé na stimulaci BCR prekurzorů derivovaných z fetálních buněk. Autoři využili přímé barvení B lymfocytů reagujících s N-acetyl-D-glukosamin (GlcNAc) obsahující Lancefieldovou skupinou A karbohydrátu na Streptococcus pyoneges, aby zjistili vliv bakteriálních antigenů na vývoj B-1 B lymfocytárního repertoáru. Počet, fenotyp a BCR klonotypy GlcNAc-reaktivních B-1 lymfocytů byly modulovány neonatální expozicí k teplem zabitým bakteriím S. pyogenes. GlcNAc reaktivní B-1 klonotypy a sérové protilátky byly redukovány v bezmikrobních myších v porovnání s konvenčními myšmi. Kolonizace bezmikrobních myší konvenční mikrobiotou podpořila vývoj GlcNAc reaktiních B-1 lymfocytů a současné podpořila vývoj klonálně spřízněných IgA+ plazmatických buněk v tenkém střevě. Je tedy patrné, že expozice mikrobiálním antigenům v časném životě determinuje klonalitu repertoáru maturovaných B-1 lymfocytů a zajišťuje protilátkovou odpověď. Toto implikuje vhodnost umístění očkování do očkovacího kalendáře.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(20)30236-3


Nadměrná produkce polyaminu v keratinocytech podporuje self-RNA detekci dendritickými buňkami u psoriázy

Psoriáza je chronické zánětlivé onemocnění s multifaktoriální etiologií. Vliv celulárního metabolismu na psoriázu je nejasný. Autoři popisují, že IL-17 snižuje PP6 (protein phosphatase 6) v psoriatických keratinocytes, to způsobuje fosforylaci a aktivaci transkripčního faktoru C/EBP-β a následné tvorbu arginázy1.
Myši, jimž chybí Pp6 v keratinocytech, jsou predisponované k zánětům kůže podobné psoriatickým lézím. Akumulace arginázy 1 v Pp6 deficitních keratinocytech podporuje produkci polyaminu z ornitinového cyklu. Polyaminy chrání self-RNA uvolněné z psoriatických keratinocytů před degradací a facilituje endocytózu self-RNA myeloidními dendritickými buňkami. Pohlcené RNA reaguje s TLR7 receptory a to vede k produkci IL-6. Arginázový inhibitor zmírňuje zánět kůže u myší i nehumánních primátů v modelu psoriázy.
Data naznačují, že hyperaktivita ornitinového cyklu vede k produkci polyaminu v psoriatických keratinocytech a podporuje self-RNA detekci a PP6 deregulaci. Tím se amplifikuje zánětlivý okruh.

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(20)30234-X

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 53, Issue 1, p1-232
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(19)X0008-4