Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell – Immunity

Cell – Immunity

Cell – Immunity

16.01.2020

Signalizace před inhibiční receptor FcγRIIB indukuje CD8 T lymfocytární apoptózu a omezuje T buněčnou imunitu

Efektorové CD8 T lymfocyty jsou důležitou složkou adaptivní imunity a receptor-ligandové interakce regulují jejich přežití, což může mít také terapeutický potenciál. V této studii autoři identifikovali subset CD8T, který po aktivaci a mnohočetném dělení exprimoval inhibiční receptor FcγRIIB. Delece Fcgr2b v CD8T vedlo ke zvýšené kumulaci lymfocytů a k urychlení rejekce graftu a snížení objemu tumoru v myších modelech. IgG nebyl potřebný k aktivaci FcγRIIB, funkčním ligandem byl Fgl2. Fgl2 dokázal indukovat apoptózu s aktivací kaspáz 3 a 7 u wild type CD8T, ale ne u CD8T s delecí Fcgr2b. Zvýšení exprese FcγRIIB korelovalo s omezením rejekce graftu po ukončení imunosupresivní léčby u pacientů po transplantaci ledvin. Získaná data dokládají, že FcγRIIB má výrazný regulační efekt na CD8T.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30525-4

Zacílení na inhibici komplementu v synapsích je prevencí před jejich poškozením mikrogliemi a jejich ztrátou v průběhu demyelinizačních onemocnění

Roztroušená skleróza je demyelinizační autoimunitní onemocnění centrálního nerovového systému. Většina studií se zaměřila na ztrátu myelinu a axonů, ale méně je známo o mechanismech, které jsou s pojené se změnami synaptických spojů. Ve studii autoři využili postmortem získanou tkáň pacientů s RS, dále pak vytvořili preklinický model s primáty a 2 myší modely demyelinizační nemoci a zviditelnili synapse a pochody v nich. Podobně jako jiné neurodegenerativní nemoci je i RS spojená s mikrogliálním synaptickým engulfmentem a ztrátou synapsí, tj. mikroglie/jejich výběžky se dostávají do místa synapse, „obsadí“ synapsi a pohlcuje synaptické elementy/presynaptický materiál. U myší se objevila ztráta synapsí nezávisle na lokální demyelinizaci a neuronální degeneraci, ale byla spojená s gliózou a zvýšením koncentrace komplementu C3, ale ne C1q v synapsi. Virová overexprese complementového inhibitoru Crry v synapsích s navázanými C3 vede ke snížení mikrogliálního engulfmentu synapse a chrání před ztrátou zraku. Tyto výsledky indikují, že mikroglie u demyelinizačních nemocí eliminují synapse přes alternativní komplementovou kaskádu a nalezení možnosti předcházení ztráty synapsí je možnou léčbou neurodegenerativních nemocí.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30523-0

Bibliografické údaje:

Titul: volume 52, Issue 1, p1-204
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(19)X0002-3