Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Immunity May 21, 2019

Cell - Immunity

Cell - Immunity May 21, 2019

23.05.2019

Mechanické poškození pokožky podporuje rozvoj anafylaxe, která závisí na expanzi mastocytů v trávicím traktu

Mastocyty uvolňují mediátory po přemostění na povrchových receptorech navázaných IgE protilátek pomocí antigenu, který je přijat potravou. IgE protilátky nejsou uniformně spojené s potravinovou alergií a intestinální mastocyty, jejich počty jsou důležitou determinantou alergické odpovědi. Atopická dermatitida je charakterizovaná svěděním a kutánní sensitizací k alergenům, včetně potravin, což je silně spojené s potravinovými alergiemi. Poškození pokožky myší, model škrábání u lidí, způsobilo expanzi a aktivaci mastocytů v tenkém střevě. Došlo ke zvýšené permeabilitě a podpoře rozvoje anafylaxe u sensitizovaných myší. Poškození pokožky způsobilo aktivaci keratinocytů, které uvolňovaly IL-33, který pracuje v synergii s intestinálním IL-25, což posiluje expanzi a aktivaci buněk vrozené imunity ILC2. To vyústí v produkci IL-4, který cílí na mastocyty a jejich expanzi ve střevě. Duodenální mastocyty byly expandovány u atopické dermatitidy. Kutánní sensitizace k potravinám, může podpořit škrábání a může dojít až k anafylaktickým reakcím.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30140-2


T-bet transkripční faktor podporuje diferenciaci B lymfocytů do protilátky sekretujících buněk limitací efektu IFN-gama na B lymfocyty

Virové infekce spouští tvorbu IFN-gama a aktivaci dlouho žijících protilátky sekretujících buněk (ASC). Role IFN-gama a IFN-gama indukovaného transkripčního faktoru T-bet na vývoj ASC zatím nebyl známý. Autoři ukázali, že IFN-gama a transkripční faktor T-bet jsou nutné pro Th-1 indukovanou diferenciaci B lymfocytů do ASC. IFN-gama receptor indukuje expresi Blimp1 v B lymfocytech, ale může také aktivovat prozánětlivé geny, pokud není jeho působení mírněno, což působí proti formování ASC. T-bet nezvyšuje Blimp1 aktivitu u IFN-gama aktivovaných B lymfocytů, místo toho reguluje přístupnost chromatinu v lokusech lfng a lfngr2 a omezuje aktivaci prozánětlivého genetického programu aktivovaného IFN-gama. B lymfocytární intrinsický T-bet je nutní pro formování dlouho žijící ASC a sekundární ASC během virové infekce. T-bet facilituje diferenciaci IFN-gama aktivovaných zánětlivých efektorových B lymfocytů do ASC.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30184-0

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 50Issue 5p1117-1334
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(18)X0006-5#