Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell Host & Microbe

Cell Host & Microbe

Cell Host & Microbe

11.08.2022

HLA-B∗46 je spojená s rychlou progresí HIV u kohorty asijských účastníků a je také spojená s rozdíly v NK buněčném fenotypu

HLA (human leukocyte antigen) alely jsou spojovány s progresí onemocnění HIV a připisovány rozdílům v zastoupení epitopů cytotoxických T lymfocytů (CTL). Tyto poznatky jsou založené hlavně na léčbě naivních osob evropského a afrického původu. Autoři studie hodnotili asociace HLA s průběhem onemocnění HIV-1 u 1 318 jedinců z Thajska a zjistili, že alela HLA-B∗46:01 (B∗46) je spojená s urychlením progrese onemocnění, a to ve třech nezávislých kohortách. B∗46 neměla žádný zjistitelný vliv na reakce HIV specifických T buněk, ale tato alela je neobvyklá tím, že obsahuje epitop HLA-C, který váže inhibiční receptory na buňkách přirozených zabíječů (NK). Nezkreslené transkriptomové analýzy ukázaly, že u lidí s HIV bez B∗46 dochází ke zvýšené aktivaci NK buněk. Po provedení jednobuněčného profilování povrchových proteinů a transkriptomů se podařila odhalit podskupina NK buněk, která je schopná zvýšeně odpovídat v nepřítomnosti B∗46. Tyto výsledky dokládají, že NK buňky jsou zapojeny v patogenezi HIV, a to díky alele B∗46, která je běžná pouze v Asii.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00310-9


SARS-CoV-2 omikronové linie vykazují srovnatelný vstup do buněk, ale rozdílnou neutralizaci terapeutickými protilátkami

SARS-CoV-2 má mnoho variant, v současné době dominuje omicron a jeho podtypy. Omicron dokáže velmi efektivně unikat protilátkami zprostředkované neutralizaci, navíc má vyšší transmisibilitu. Autoři se zaměřili na tři omikronové linie, a to BA.1, BA.2 a BA.3. Autoři zjistili, že všechny tři varianty vstupují do buňky a fúzují s ní stejně efektivně a používají k tomu ACE-2 receptor. Při neutralizačním testu odhalili, že linie BA.2 nebyla efektivně neutralizována 7 z 8 protilátek používaných pro léčbu COVID-19, včetně Sotrovimabu, který velmi úspěšně neutralizuje BA.1. BA.2 a BA.3 byly neutralizovány Cilgavimabem. Všechny linie byly srovnatelně úspěšně neutralizovány protilátkami indukovanými boosterem BNT162b2 (3. dávkou vakcíny) nebo heterologní vakcinací. Data ukazují, že omikronové linie vstupují do buňky a jsou neutralizovány postvakcinačními protilátkami velmi podobně. Výrazně se však liší v odpovědi na používané terapeutické monoklonální protilátky.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00223-2

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 30, Issue 8
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(21)X0009-1