Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

10.03.2022

Komenzální Staphylococcus epidermidis podporuje homeostázu kožní bariéry díky produkci ceramidů

Komenzální bakterie, které jsou součástí mikrobiomu, mají pozitivní vliv na zdraví. Modulují slizniční imunitu a přímo interferují s patogeny. V této studii autory zajímal vliv komenzálního Staphylococcus epidermidis na integritu kožní bariéry. Zjistili, žeS. epidermidis sekretuje sfingomyelinázu, která získává potřebné živiny pro bakterie a pomáhá hostitelskému organismu při produkci ceramidů. Ceramidy jsou hlavní složkou epiteliální bariéry, která zabraňuje dehydrataci a stárnutí. V myším modelu dokázal S. epidermidis výrazně zvýšit hladiny kožního ceramidu, a tím zabránil ztrátě vody z poškozené kůže. Tento ochranný vliv byl zcela závislý na jeho sfingomyelináze. Výsledky ukazují, že symbiotické bakterie hrají důležitou roli v udržení ochranné kožní bariéry.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00040-3

Caudovirales bakteriofágy jsou spojené se zlepšením exekučních funkcí a paměti u much, myší a lidí

Výsledky mnoha studií ukazují, že střevní mikrobiom hraje roli v kognici. Viry jsou také části mikrobioty, tj. tvoří střevní virom, v němž dominují bakteriofágy Caudovirales a Microviridae. Autoři vytvořili studii se dvěma skupinami, tj. s výzkumnou skupinou zahrnující 114 osob a validační skupinou o 942 účastnících. Účastníci, kteří měli zvýšené množství Caudovirales a Siphoviridae ve střevním mikrobiomu, měli lepší výsledky v exekutivních procesech a verbální paměti. Zvýšení početností Microviridae bylo naopak spojené s narušením exekutivních funkcí. Transplantace mikrobioty dárcovských osob se zvýšeným počtem Caudovirales vedlo u myší ke zvýšení skóre v testu rozpoznávání nových objektů a k regulaci genů podporujících paměť v prefrontální kůře. Další část studie proběhla s drozofilami (Drosophila, octomilka), jimž byly s dietou podány i bakteriofágy ze skupiny 936 laktokoků z čeledi Siphoviridae. To vedlo ke zvýšení skóre paměti a zvýšení exprese genů podporujících paměť. Výsledky tedy ukazují, že bakteriofágy si zasluhují pozornost a evidentně se zapojují do osy mikrobiom–mozek.
Doplnění stravy drozofil o bakteriofágy ze skupiny 936 laktokoků z čeledi Siphoviridae vedlo ke zvýšení skóre paměti a upregulaci genů podporujících paměť. Bakteriofágy tedy zasluhují pozornost jako noví aktéři v ose mikrobiom–mozek.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00049-X

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 30, Issue 3
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(21)X0004-2