Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell Host & Microbe

Cell Host & Microbe

Cell Host & Microbe

16.03.2020

Fermentační produkty komenzálních bakterií ovlivňují lipidový metabolismus v enterocytech

Je známé, že střevní mikrobiota umí regulovat střevní lipidový metabolismus, ale zatím nebylo popsáno, které specifické komenzální druhy se na tomto efektu podílejí. Autoři se zaměřili na Lactobacillus paracasei a Escherichia coli a jejich vliv na regulaci metabolismu lipidů v enterocytech. L-laktát produkovaný L. paracasei inhibuje sekreci chylomikronů enterocyty a podporuje ukládání tuků. Dochází k absorpci L-laktátu enterocyty, jeho konverzi na malonyl-CoA a následné inhibici beta oxidace. Acetát produkovaný E. coli také inhibuje sekreci chylomikronů enterocyty, ale podporuje oxidaci lipidů. Acetát je absorbován enterocyty, přeměněn na acetyl-CoA a AMP a následně dojde ke zvýšení aktivity cesty AMPK/PGC-1alfa/PPARalfa. Studie tedy ukazuje, že specifické metabolity komenzálů mohou pomoci v boji s obezitou, aterosklerózou a malnutricí. Mohou totiž zacílit na lipidový metabolismus v enterocytech.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(20)30071-8


Precizní modulace mikrobiomu určitým typem vlákniny vede k tvorbě krátkořetězcových mastných kyselin

Vláknina má vliv na střevní mikrobiotu a její pomocí je možné manipulovat s mikrobiotou, její metabolickou aktivitou tak, aby se zvýšila produkce zdraví prospěšných krátkořetězcových mastných kyselin. Byla vytvořena dávkově-dependentní studie s 3 typ-IV rezistentních škrobů (RS4) na zdraví lidí. Autoři zjistili, že krystalická struktura a fosfátové cross-linky škrobu mají vysoce specifický vliv na složení mikrobioty. Ve složení dochází k shiftu, který vede k vyšší produkci propionátu nebo butyrátu. Dominantní RS4 indukované efekty byly konzistentní mezi léčenými skupinami k plató efektu došlo při dávce 35 g/den. To může být vysvětleno specifickou vazbou substrátu a utilizaci RS4 bakteriálními druhy s rozdílnou cestou metabolismu škrobů. Studie tedy dokládá, že je možnost pomocí určitých typů vlákniny manipulovat se složením střevního mikrobiomu a jeho metabolických funkcí.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(20)30045-7

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 27, Issue 3, p307-486
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(19)X0004-9