Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell – Host & Microbe

Cell – Host & Microbe

Cell – Host & Microbe

10.01.2020

Staphylococcus epidermidis vede k maturaci zdravého nazálními mikrobiomu stimulací produkce antimikrobiálních peptidů

Složení mikrobiomu výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Mechanismy, které za tím však stojí, zatím nejsou dostatečně popsány. V této studii autoři zjistili, že mikrobiom oblasti nosu má důležitou roli ve vývoji imunitní odpovědi. Během vývoje do dospělosti se složení mikrobioty v nosní sliznice mění, dochází k poklesu zastoupení patogenních bakterií ve prospěch Staphylococcus epidermidis. U seniorů pak dochází opět k opačnému jevu. In vitro pokusy ukázaly, že S. epidermidis stimuluje epitel nosní sliznice k produkci antimikrobiálních peptidů, čímž dojde k zabíjení patogenních kompetitorů S. epidermidis, který je na tyto peptidy rezistentní. S. epidermidis totiž také vytváří biofilmy, to mu umožní nejen přežít kontakt s antimikrobiálními peptidy, ale také kolonizaci nosní sliznice patogenními bakteriemi in vivo. Studie tedy dokládá, že S. epidermidis hraje důležitou roli v maturaci nazálního mikrobiomu, kdy je dosažena alespoň částečná symbiotická kooperace s vrozenou imunitou hostitele.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30585-2


Salmonelový efektorový protein SteE konvertuje serin/threoninovou kinázu GSK3 na tyrozinovou kinázu a mění tak polarizaci makrofágů

Gram negativní bakterie mohou antagonizovat antibakteriální imunitu díky translokaci efektorových proteinů, které inhibují prozánětlivou signalizaci. Intracelulární S. enterica serovar Typhymurium iniciuje anti-inflamatorní transkripční odpověď v makrofázích díky efektorovému proteinu SteE. Cílové molekuly SteE zatím nebyly popsány. Autoři zjistili, že SteE konvertuje aminokyseliny a substrátovou specificitu hostitelské serin/threonin kinázy GSK3, pro kterou je SteE také substrátem. Fosforylace SteE je nutné pro jeho správnou aktivitu. Fosforylovaný SteE pak zvyšuje fosforylaci tyrozinu STAT3 pomocí GSK3, neboť mění její specificitu. Tím je STAT3 aktivovaný a dochází ke zvýšení exprese IL-4Ralfa, který je typický pro protizánětlivý makrofágový fenotyp M2. Konverze GSK3 se serin/threoninové na tyrozinovou kinázu je tedy důležitým faktorem virulence a reprogramování vrozené imunitní signalizace.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30584-0

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 27, Issue 1, p1-154
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(19)X0003-7