Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

14.02.2019

Hostitel specifická adaptivní diverzifikace s Crohnovou nemocí asociovaných AIEC
Crohnova choroba (CD) je zánětlivé onemocnění střev, které je ovlivněno také složením mikroflóry ve střevě. Je prokázáno, že s CD jsou spojené AIEC (adherent-invasive E. coli), ale co potentuje jejich uchycení a kolonizaci střeva není známé. Izolované AIEC vykazují vysokou genetickou diverzitu, jednotlivé části střev obsahují jiné druhy. Autoři sledovali adaptivní evoluci AIEC v myším modelu chronické kolonizace skrz několik hostitelů a přenosů. Nalezli linie, které nahradily původní druhy v hostiteli na sobě nezávislými mechanismy. Jedna linie byla hypermotilní díky změnám v hlavním regulátoru bičíků flhDC, což zvyšuje invazivitu AIEC a nastavení slizničního prostředí. Jiná linie potlačila původní linii zvýšením využití acetátu, krátkořetězcových mastných kyselin v střevě. Přítomnost hypermotilních a acetát konzumujících linií odlišuje E. coli izolované od pacientů s CD a zdravých kontrol. To naznačuje, že je zde evoluční trajektorie, která odlišuje AIEC od komenzálních E. coli.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(18)30637-1
Složení a variabilita lidské mikrobioty v mateřském mléce je ovlivněna mateřskými faktory a faktory na počátku života
Mateřské mléko obsahuje komplexní komunitu bakterií, které pomohou osídlit střevo novorozence. Složení mikrobioty a faktory ovlivňující mikrobiotu mateřského mléka nejsou doposud přesně známy.
Autoři ve své studii použili 393 párů, tj. matka‒dítě. Analýza vzorků odhalila, že 3‒4 měsíce po porodu je dominantní inverzní korelace Propiobacteria a Firmucutes. Mikrobiota mateřského mléka je odlišná dle mateřského BMI, počtu porodů a typu porodu a také změnou praktik kojení. Ukázalo se, že hlavně použití odsávačky mění složení mikrobioty směrem ke zmnožení potenciálně patogenních bakteriálních kmenů a depleci bifidobakterií.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30049-6

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 25Issue 2p175-344
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(18)X0003-1