Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood

Blood

Blood

03.09.2020

Neutrofilní extracelulární sítě/pasti vedou k imunotrombóze u COVID-19 pacientů s ARDS

COVID-19 může způsobit trombózu a ARDS. Na patogenezi těchto stavů se mohou podílet neutrofily a jimi tvořené extracelulární pasti/sítě (NET). Autoři vytvořili prospektivní kohortovou studii s COVID-19 pacienty (33) a kontrolami (19), aby potvrdili zapojení NET do těžkého průběhu COVID-19. Byly sledovány hodnoty komplexu myeloperoxidáza-DNA (NET), destičkový faktor 4, RANTES a vybrané cytokiny v plazmě (IL-8, IL-6). Byly též analyzovány 3 vzorky plicní biopsie pacientů s COVID-19.
Rovněž byly provedeny pokusy ex vivo ke sledování formování NET a testován neonatální NET-inhibiční faktor (nNIF) na blokování tvorby NET.
Ukázalo se, že v plazmě pacientů je výrazně vyšší hladina MPO-DNA komplexů, a ta korelovala s tíží projevů, tj. i s úmrtími. Byla též zachycena negativní korelace mezi MPO-DNA komplexy a okysličením krve.
Byly též zvýšené hodnoty solubilních i celulárních faktorů, které spouští formování NET (IL-6, IL-8). Biopsie plic také potvrdila přítomnost NET, a navíc také mikrotrombů. Tkáň byla infiltrována neutrofily a trombocyty. Ex vivo pokusy s neutrofily pacientů ukázaly nadměrnou produkci NET již v baseline, ta byla blokována přidáním nNIF.
Studie tedy dokládá, že COVID-19 spouští tvorbu NET, které úzce souvisí s trombózou. Tento poznatek dává možnost terapeuticky zasáhnout.
https://ashpublications.org/blood/article/136/10/1169/461219/Neutrophil-extracellular-traps-contribute-to



Transplantace hematopoetických kmenových buněk pacientům s chronickou granulomatózní nemocí

Chronická granulomatózní nemoc je primární imunodeficit, který ohrožuje nositele život ohrožujícími infekcemi a zánětlivými komplikacemi. Transplantace hematopoetických kmenových buněk (alo-HCT) je možnou léčebnou metodou, ale zatím se stále neví, zda je zcela bezpečná a účinná. Autoři vytvořili retrospektivní multicentrickou studii se 712 pacienty, kteří podstoupili alo-HCT. Medián sledování byl 45 měsíců. Medián věku v době transplantace byl 7 let (77 dospělých vs. 635 dětí). Celkové přežití a přežití bez komplikací bylo 85,7 % a 75,8 %. Lepších výsledků bylo dosaženo u mladších pacientů, u starších 18 let byly hodnoty 76 % a 69 %. Výsledky ukazují, že alo-HCT má velmi dobré výsledky, s malým výskytem selhání graftu a úmrtí.
https://ashpublications.org/blood/article-abstract/136/10/1201/461262/Hematopoietic-cell-transplantation-in-chronic?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 136, Issue 10
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: https://ashpublications.org/blood/issue/136/10