Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood

Blood

Blood

17.01.2020

Wdr26 reguluje nukleární kondenzaci ve vyvíjejících se erytroblastech

Savčí erytrocyty jsou typické absencí jádra. Mechanismy, které vedou k nukleární kondenzaci a enukleaci zatím nejsou zcela zmapovány. Autoři této studie zjistili, že Wdr26, gen zvýšeně aktivitní během terminální fáze erytropoézy, hraje významnou roli v regulaci nukleární kondenzace v diferencujících se erytroblastech. Ztráta Wdr26 vede k rozvoji anémie u dánia pruhovaného a defektu enukleace u myších erytroblastů. Jeho deficit je spojený s poruchou nukleární kondenzace. Wdr26 reguluje ubiquitinaci a degradaci nukleárních proteinů včetně laminu B. Narušení degradace laminu B blokuje „otevření“ jádra a tím i narušení clearance nukleárních proteinů a je oddálena nukleární kondenzace. Ubiguitináza E3 tedy hraje důležitou roli v regulaci nukleární kondenzace během konečné fáze erytropoézy.

https://ashpublications.org/blood/article-abstract/135/3/208/422744/Wdr26-regulates-nuclear-condensation-in-developing?redirectedFrom=fulltext


Periferně zavedený centrální katétr zvyšuje riziko žilního trombembolismu u dětí

Venózní trombembolismus (VTE) u dětí se zvyšuje po zavedení centrálního venózního katétru, včetně periferního, hlavně v případě opakovaného zavedení. Multicentrická observační kohortová studie sledovala pacienty mezi 6 měsíci až 18 roky, jimž byl nově zaveden periferně zavedený centrální katétr (PICC) nebo TL (tunneled line). Byla sledována incidence VTE, CLABSI (central line-associated bloodstream infection) a malfunkce katétru u PICC a TL. Studie hodnotila data 1967 pacientů s centrálním žilným katétrem. Incidence VTE byla 5,9 % ± 0,63 %. Největší podíl případů, tj. 80 %, bylo mezi pacienty s PICC v porovnání s TL, HR bylo 8,7. PICC také zvyšoval riziko CLABSI, HR bylo 1,6 a stejně tak byla vyšší malfunkce katétru, tj. HR 2,0. Vyšší riziko VTE bylo u pacientů, kteří již měli VTE, multiluminální žilní katétr nebo leukémii. Děti s PICC má tedy vyšší výskyt s katétrem spojené VTE, CLABSI a selhání funkce katétru v porovnání s TL. Výsledky naznačují, že by bylo vhodné oddálit další aplikaci žilního katétru vzhledem k závažným komplikacím.
https://ashpublications.org/blood/article/135/3/220/430029/Peripherally-inserted-central-catheters-lead-to-a

Bibliografické údaje:

Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: https://ashpublications.org/blood/issue/135/3