Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2022 The Journal of Immunology 1 Apr 2022

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology 1 Apr 2022

05.04.2022

IL-22 hraje dvojí roli v amniové dutině: způsobuje poškození tkání a chrání před mikroby, které mohou vyvolat předčasný porod

Interleukin 22 (IL-22) se účastní mnoha pochodů v organismu. Vykazuje pro- i protizánětlivé účinky a je zapojen do mnoha patologií. V této studii se autoři zaměřili na roli IL-22 v maternálně-fetální imunitě v pozdní fázi gestace. Autoři ukázali, že v oblasti maternálně-fetálního kontaktu mají ženy, u nichž dochází k předčasnému porodu, vyšší množství T lymfocytů exprimujících IL-22 a ROR-γt (retinoic acid-related orphan receptor γt). Aktivaci T lymfocytů, která byla spojená s předčasným porodem u myší, předcházel nárůst produkce IL-22 v cirkulaci matky a amniové dutině. Systémové podání IL-22 myším však neindukovalo předčasný porod. Pomocí ex vivo lidského imunitního systému se prokázalo, že IL-22 přechází z choriodeciduy to intramaniotického prostoru, kde jsou vysoce exprimovány receptory pro IL-22 (Il22ra1, Il10rb, and Il22ra2), a to jak na gestační, tak fetální tkáni v pozdním stádiu těhotenství. Koncentrace IL-22 v amniové tekutině byla zvýšená u žen se sterilním nebo mikrobiálním intraamniovým zánětem. To naznačuje, že má IL-22 dvojí roli. Intraamniová aplikace IL-22 těhotným myším zkrátila gestaci a způsobila smrt plodu. Bylo narušeno také zrání plicní tkáně a byl detekován zánět plic. IL-22 je však také zapojen do obranné zánětlivé odpovědi na infekci Ureaplasma parvum, která může vyústit v předčasný porod. Data ukazují, že IL-22 je sám o sobě schopen poškodit plod, což může vést až k jeho úmrtí, ale může se také podílet na ochraně hostitele před mikrobiální invazí amniální dutiny, která může vést k předčasnému porodu.
https://www.jimmunol.org/content/208/7/1595

Epidemický zika virus (brazilský izolát) zvyšuje imunitu mediovanou Th folikulárními lymfocyty a B lymfocyty

Zika virus je komáry přenášený patogen, který vyvolal několik závažných epidemií. Autoři již prokázali, že preepidemický izolát a brazilský izolát mají schopnost suprimovat hostitelovu imunitu, což vede k oddálení clearance viru. V této studii se autoři zaměřili na to, zda brazilský zika virus moduluje CD4 T lymfocytární odpověď a porovnávali jeho aktivitu s pre-epidemickou variantou. Ukázalo se, že u myší brazilský zika virus méně polarizuje T lymfocyty do subsetu Th1 v porovnání s preendemickým virem. Opačně to bylo u folikulárních Th lymfocytů. Došlo k jejich zvýšené kumulaci během 10., 14., a 21. dne po infekci. Tato odpověď také zvýšila produkci germinálních center s B lymfocyty. To je spojené s robustní protilátkovou odpovědí. Data ukazují, že současné kmeny zika viru rozdílně indukují CD4 a B lymfocyty a protilátkovou odpověď.
https://www.jimmunol.org/content/208/7/1719

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 208, Issue 7
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/208/7