Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2022 The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

04.01.2022

Serglycin je zapojený do zánětu v tukové tkáni obézních

Chronický místní zánět tukové tkáně je jednou z hlavních charakteristik obezity. Serglycin je proteoglykan, který exprimují různé druhy imunitních buněk infiltrující tukovou tkáň u obézních. Autoři se zaměřili na serglycin jako potenciální rizikový faktor pro zánět tukové tkáně vyvolaný dietou. K ověření byly použity geneticky upravené myši Srgn-/- a také Srgn+/+. Oba typy myší byly krmeny dietou s vysokým obsahem tuku a sacharózy po dobu 8 týdnů. Na konci studie bylo zjištěno, že hmotnost obou typů myší byla po dietě stejná. U myší Srgn-/- byla v bílé tukové tkáni zjištěna nižší exprese genů spojených se zánětem. Snížil se u nich počet makrofágů infiltrujících tukovou tkáň a také počet prozánětlivých M1 makrofágů, což vedlo ke snížení tvorby korunkovitých struktur v tukové tkáni. Srgn-/- myši měly více středně velkých a méně velkých adipocytů.
Analýzy provedené na pacientech ukázaly, že obézní mají vyšší expresi Srgn mRNA. Po bariatrické operaci, která vedla k poklesu hmotnosti, došlo ke snížení exprese mRNA pro SRGN a další zánětlivé markery. Výsledky tedy ukazují, že serglycin je zapojený do regulace obezitou indukovaného zánětu tukové tkáně.
https://www.jimmunol.org/content/208/1/121

Intrinsická protivirová aktivita optineurinu chrání před hyperproliferací primární infekce virem HSV-2

Velmi málo se ví o virus-specifických intrinsických mechanismech hostitelských buněk, které zabraňují hyperproliferaci primární genitální infekce virem HSV-2. Autoři studie se zaměřili na protivirovou roli optineurinu (OPTN) během infekce. Podařilo se jim zjistit, že nedostatek OPTN v buňkách zvyšuje produkci viru. Deficit OPTN negativně ovlivňuje autofagickou odpověď a významně redukuje indukci zánětlivých chemokinů CCL5. U OPTN-/- myší dochází k exacerbaci genitální infekce a dysregulaci T lymfocytární populace v infikované tkáni a uzlinách. Transkriptomický profil odhalil, že existuje korelace mezi upregulací CCL5 a expresí OPTN během infekce HSV-2. Výsledky ukazují, že infekce HSV-2 je limitována aktivitou osy OPTN/CCL5.
https://www.jimmunol.org/content/208/1/63

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 208, Issue 1
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/208/1